Kiinteähintaisia päästölupia

Lämmitys ja liikenne Saksan päästökauppaan syksyllä

29.03.2021, kello 10:31

Teksti Jukka Kortelainen | Kuva Scanstockphoto

Lämmitys ja liikenne Saksan päästökauppaan syksyllä

Saksassa pitkään suunniteltu päästökaupan laajennus liikenteeseen ja lämmitykseen käynnistyy ensi syksynä, kun Leipzigissa sijaitseva EEX-sähköpörssi aloittaa lupien kaupankäynnin.

Liittovaltion ympäristöviraston (UBA) mukaan päästökaupan ensivaiheessa, joka ulottuu vuoden 2025 loppuun, EEX myy lupia kiinteään hintaan. Ensimmäinen kaupankäyntipäivä on aikataulutettu kuluvan vuoden lokakuulle.

Polttoaineiden jakelijoiden kuten kaasuntoimittajien ja öljy-yhtiöiden on osallistuttava järjestelmään ja ilmoitettava vuoden 2021 päästönsä heinäkuuhun 2022 mennessä. Lisäksi niiden on luovutettava myymiensä polttoainemäärien mukaisiin hiilidioksidipitoisuuksiin perustuvat lupansa syyskuuhun 2022 mennessä vuoden 2021 tilastoraportointia varten.

Saksan kansallisella päästökauppajärjestelmällä pyritään helpottamaan hiilidioksidipäästöjen vähentämistä lämmityksestä ja liikenteestä. Alkuvaiheessa se koskee bensaa, dieseliä, lämmitysöljyä, nestekaasua ja maakaasua; muut polttoaineet lisätään järjestelmään asteittain, todetaan UBA:sta. Päästölupa eli 1 tonni hiilidioksidia (CO2) maksaa aluksi 25 euroa, mutta kohoaa vähitellen niin, että vuonna 2025 sen on tarkoitus olla 55 euroa.

EU-tason päästökauppajärjestelmän (ETS) osaltakin on jo pitkään keskusteltu siitä, pitäisikö liikenteen ja lämmityksen päästöt ottaa mukaan järjestelmään. Liikenteen osalta toteutuminen voi osoittautua vaikeaksi, koska uusien polttomoottoriautojen päästörajoja tiukennetaan vuosittain, minkä myötä päästöt vähenevät ja sähköisten ajoneuvojen kysyntä kasvaa koko ajan. Lämmityksessä tilanne on toinen, mutta ei senkään ulottaminen ETS:n piiriin helppoa ole.   

#ilmastopolitiikka #kaukolämpö #sähköinen liikenne
Jaa artikkeli:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja