Uusiutuvan energian järjestö IRENA:

Lämpiämisen pysäyttäminen vaatii jätti-investointeja

17.03.2021, kello 09:31

Teksti Jukka Kortelainen | Kuva Scanstockphoto

Lämpiämisen pysäyttäminen vaatii jätti-investointeja

Noin 3 700 miljardin euron vuosittaiset viherinvestoinnit tarvitaan energiamuutokseen, mikäli maailma aikoo välttyä ilmastonmuutoksen vakavilta seurauksilta, sanoo kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö IRENA.

Tämä ällistyttävä tulos löytyy IRENA:n julkaisemasta raportista, jonka mukaan puhtaaseen energiaan on investoitava vuoteen 2050 mennessä 30 prosenttia enemmän kuin on aiemmin suunniteltu. Kokonaissumma kohoaa huimiin lukuihin – 110 000 miljardiin euroon.

Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestö arvioi, että sähkö on pääasiallinen energialähde vuonna 2050 ja että uusiutuvan sähkön kapasiteetti yli kymmenkertaistuu siihen mennessä.

Liikenteessä ennustetaan sähköistymisen suurinta kasvua, joka yltänee 30-kertaiseksi. Miltei 70 prosenttia liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähenemästä tulee joko suoraan tai epäsuoraan sähköistymisen kautta.

Raportissa ennakoidaan fossiilisten polttoaineiden käytön vähenevän yli 75 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Maakaasu saavuttanee huippukulutuksensa suunnilleen vuoden 2025 paikkeilla, jonka jälkeen siitä tulee suurin jäljelle jäävä fossiilipolttoaine vuoteen 2050 saakka.

IRENA:n pääjohtaja Francesco La Camera sanoo, että ikkuna mahdollisuuteen saavuttaa Pariisin sopimuksen mukainen 1,5°C-asteen lämpiämistahti sulkeutuu nopeasti.  

- Viimeaikaiset trendit osoittavat, että kuilu sen välillä missä olemme ja missä meidän pitäisi olla, ei pienene vaan laajenee. Suuntamme on väärä, ja siksi tarvitsemme radikaalia energiamuutosten kiihdyttämistä. Aika on tärkein suure, jolla mitataan ponnistelujamme, La Camera korostaa.

#ilmastonmuutos #sähköinen liikenne
Jaa artikkeli:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja