Blogit

Markkinat Omakynä Antti Kohopää

Ympäristöneuvostossa ilmastopolitiikan tulevaisuus

22.03.2024, kello 13:48

Maanantaina Brysselissä kokoustaa ympäristöneuvosto. Ympäristöneuvostoon kuuluvat EU-maiden...

Omakynä Tuotanto Marja Rankila

Pienistä puroista kasvaa suuri virta

20.03.2024, kello 15:12

Keskusteluissa nousee usein eteen väite, että vesivoimaa ei enää tulevaisuudessa tarvita, kun...

Ennen COP26:ta

Teollisuus haluaa brittiyhteyden EU:n päästökauppaan

20.04.2021, kello 14:13

Teksti Jukka Kortelainen | Kuva Scanstockphoto

Teollisuus haluaa brittiyhteyden EU:n päästökauppaan

Yli 40 Euroopan ja Britannian suurteollisuuden järjestöä ovat kehottaneet EU:n ja saarivaltakunnan johtajia linkittämään omat päästökauppajärjestelmänsä toisiinsa ennen YK:n marraskuista ilmastokokousta COP26:ta.

Kehotus tulee hetkenä, jolloin hiilidioksidimarkkinoilla eletään ratkaisevia hetkiä siinä mielessä, millaiseksi markkinoiden osa lopulta muodostuu pyrittäessä saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Kansainvälisen päästökauppajärjestön IETA:n mukaan Britannian on linkitettävä oma järjestelmänsä ETS:iin, mikäli se haluaa saavuttaa nettonolla-tavoitteen.

- Se helpottaa ja nopeuttaa päästövähennystavoitteiden saavuttamista, ja tulee lisäksi brittiyrityksille edullisemmaksi. Suurempi markkina tarkoittaa parempaa markkinaa, jossa on enemmän likviditeettiä, vähemmän teollisuutta vahingoittavia häiriötekijöitä ja enemmän mahdollisuuksia vähentää hiilidioksidia, IETA:n Euroopan edunvalvontajohtaja Adam Berman.
 

Kirjelmä von der Leyenille ja Johnsonille

Britannia lähti EU:n päästökauppajärjestelmästä vuoden 2020 lopussa ja lanseerasi oman kotimaisen järjestelmänsä tammikuussa 2021. Kaupankäynti brittisysteemissä on tarkoitus käynnistää toukokuussa. Britannian ETS on suunniteltu niin, että se heijastelee monia EU:n järjestelmän piirteitä, jotta englantilaiset voimalaitokset, tehtaat ja lentoyhtiöt voivat välttyä tarpeettomilta häiriöiltä.

Kumpikaan osapuoli ei vielä ole kuitenkaan esittänyt järjestelmien linkittämistä, vaikka molemmin puolin on sovittu, että tulevan kauppasuhteen pohjaksi harkitaan vakavasti linkittämistä.

Kansainvälisen päästökauppajärjestö esitti kehotuksen muiden teollisuusjärjestöjen kanssa avoimessa kirjelmässä, joka osoitettiin Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille ja Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

Kirjelmän allekirjoittivat useat teollisuuden edunvalvontajärjestöt, muun muassa Eurelectric, Eurogas, Energy UK, Oil & Gas UK, UK Petroleum Industry Association, Wind Europe, Renewable UK ja European Federation of Energy Traders.

Linkittyviin päästömarkkinoihin tähtäävän kehotuksen takana on siten laaja kirjo teollisuutta, jossa suuret saastuttavat alat yhdistyvät puhtaan energian toimijoihin ja energiakaupparyhmittymiin.
 

’Halvemmalla vähähiilisyyteen’

IETA:n Adam Berman sanoo, että valitsemalla päästökauppajärjestelmän hiiliveron sijaan Britannia osoitti, että hiilidioksidimarkkinat tarjoavat edullisemman, tehokkaamman ja laillisesti sitovan väylän hiilen vähentämiseen.

- Markkinoiden linkittäminen edellyttää kuitenkin poliittista tahtoa ja ilmastotavoitteisiin sitoutumista. Kun katsotaan Britannian ja EU:n päästökauppajärjestelmien samankaltaisuuksia, järjestelmien linkittäminen pitäisi sujua helpoimmasta päästä, Berman jatkaa.

- Linkittämisen etuja ovat muun muassa likviditeetti, hinnanmuodostus ja kyky saada päästöoikeuksista hinnanalennuksia ympäri Eurooppaa, eikä vain Britanniasta.

Linkittäminen loisi Bermanin mukaan myös hiilidioksidin hinnanmuodostukselle pelikentän, jossa vältettäisiin kilpailuhäiriöitä ja joka loisi teollisuudelle tasaiset kustannusvaikutukset ympäri Britannian ja Euroopan Talousalueen (ETA).
 

’Vahvistaisi myös Pariisin ilmastosopimusta’

Kansainvälisen päästökauppajärjestön mielestä Britannia-EU -linkki olisi myös oiva tapa toimittaa vahva poliittinen merkki sitoutumisesta ennen YK:n 26. ilmastokokousta, joka pidetään marraskuussa Glasgowissa.

- EU:n ja Britannian päästökauppajärjestelmien linkittäminen ennen COP26:ta vahvistaisi UK:n ja unionin ilmastojohtajuutta ja olisi voimakas puolustuspuhe kansainvälisten hiilidioksidimarkkinoiden puolesta, allekirjoittajatahoilta todetaan.

Brittien ja manner-Euroopan linkkisopimus merkitsisi myös sitoutumista Pariisin sopimuksen artikla 6:een, jossa korostetaan hallitusten välistä päästökauppajärjestelmää niin, että päästövähennykset tapahtuisivat siellä, missä kustannukset ovat alhaisimmat. Näin globaali lasku kohti hiilineutraaliutta pienenisi.   

EU toivoo saavansa tulevina kuukausina valmiiksi artikla 6:n rungon, joka olisi sen avainulostuloja COP26:ssa. Näin se varmistaisi sen, että unioni voi esimerkeillä johtaa kansainvälistä ilmastoagendaa.
 

EU:n ETS-päästöt alas 13% vuonna 2020

Komission äskettäin julkaiseman tiedon mukaan päästökauppajärjestelmään kuuluvat hiilidioksidipäästöt putosivat 13,3 prosenttia vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna.

Pudotus oli ennätyssuuri ennen kaikkea koronapandemiasta johtuneiden tuotantosulkujen vuoksi, mutta osansa oli myös sillä, että sähköntuotannossa siirtyminen hiilestä kaasuun ja uusiutuvaan energiaan on nyt selvästi vauhdittunut.

Komission mukaan sähköntuotannossa kirjattiin 14,9 prosentin lasku, mikä johtui sekä pandemian aiheuttamasta sähkön kysynnän pudotuksesta että hiilen vähentämistrendin voimistumisesta. Prosessiteollisuuden päästöt putosivat 7 prosenttia.

Lentoliikenteen CO2-päästöt pienenivät massiiviset 24,5 miljoonaa tonnia eli 64,1 prosenttia. Näin suuri vähennys aiheutui luonnollisesti koronapandemiasta johtuneista lentoliikenteen suluista.

#energia ja Eurooppa #ilmastopolitiikka #talous
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja