Vuoden 2020 tilastosatoa:

Uutta tuulivoimaa globaalisti lähes 100 GW

15.03.2021, kello 10:31

Teksti Jukka Kortelainen | Kuva Scanstockphoto

Uutta tuulivoimaa globaalisti lähes 100 GW

Maailman tuulivoimarkkinoilla tehtailtiin viime vuonna useita ennätyksiä, joista yksi oli uuden kapasiteetin rakennusennätys. Uutta kapasiteettia nousi vuonna 2020 yhteensä 96,3 GW.

Globaalin tuulivoiman tilastoja viime vuodelta julkaisseen tutkimusyhtiö BloombergNEFin (BNEF) mukaan uutta kapasiteettia rakennettiin 59 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019, jolloin sitä nousi yhteensä 60,7 GW.

Suurin osa uudesta kapasiteetista oli maatuulivoimaa, noin 94 prosenttia. Vaikka merituulivoiman osuus jäi siten vain kuuteen prosenttiin, nousi sitäkin gigawateissa arviolta noin 6,7.

Kiina oli ylivoimainen uuden tuulivoiman rakentaja viime vuonna, kun maahan pystytettiin uutta kapasiteettia yhteensä 57,8 GW, eli 60 prosenttia globaalista uuskapasiteetista. Yhdysvalloissa uutta kapasiteettia nousi 16,5 GW ja Euroopassa 12,6 GW.

BNEF:n raportin mukaan neljä tuulivoimarakentajaa erottui viime vuoden markkinoilta, kun ne vastasivat yli puolet uudesta kapasiteetista. Nelikon muodostivat General Electric (GE), Vestas, Goldwind ja Envision.

Näistä turbiinitoimittajista kärkikaksikossa olivat GE ja Goldwind, jotka näin pudottivat Vestasin kolmannelle sijalle. Vestas oli tätä ennen majaillut listan kärkipaikalla viimeiset neljä vuotta.

BloombergNEF:n tuulivoimasta vastaava yhtiökumppani Isabelle Edwards sanoo, että vaikka tuulivoimakapasiteetti kasvoi kaikilla alueilla viime vuonna, tunnustusta on annettava ennen kaikkea Kiinan markkinalle, jossa kasvu oli odottamattoman suurta.

- Lähes kaikki turbiinien valmistajat myyvät nyt tuotteitaan Kiinaan, josta viime vuonna tuli toiseksi suurin markkina niin GE:lle kuin Vestasillekin, Edwards lisää.

#tuulivoima #uusiutuva
Jaa artikkeli:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja