11.10.2016, kello 15.14

Epäilyttävä energiansäästö

Energiansäästö ja energiayhtiö — epäilyttävä yhdistelmä. Energiayhtiön tehtävänähän on yrittää myydä mahdollisimman monta kuormallista sähköä ja lämpöä asiakkailleen. Mitä enemmän asiakkaat käyttävät energiaa, sitä iloisemmin kilisee yhtiön kassa. Myyjän intressi ei ole myydä vähemmän.

Sähkö ja kaukolämpö eivät ole kuitenkaan mitä tahansa energiaa. Ne ovat pitkälle jalostettuja tuotteita, jotka helpottavat ihmisten elämää ja vauhdittavat kansantaloutta parantamaan juoksuaan. Bulkkituotteen olemus tai pelkän raaka-aineen imago ovat jääneet kauas teollisuushistorian sedimentteihin. Sähkön ja kaukolämmön on oltava muita energiatuotteita parempia — muuten kukaan ei halua niitä.

Hyvän tuotteen kyljessä on aina selkeä käyttöohje. Käyttöohje opastaa käyttäjäänsä saamaan irti mahdollisimman suuren hyödyn hankitusta tuotteesta. Hyvä tuote myös kestää käyttökelpoisena ja elinvoimaisena pitkään. Sähköllä ja kaukolämmöllä voi saada aikaiseksi paljon hyvää — ne ovat tuotteina ylivertaisia.

Kun jokainen energiamolekyyli saadaan valjastettua tuottamaan lämmintä ja mielihyvää, musiikkia, elokuvia ja teräspalkkeja, on tuotteesta saatu kaikki irti — roskalavalle ei tarvitse kipata mitään ja harakat joutuvat ostamaan lämpimiä sukkia ja huopatossut. Energiatehokkuus on takuu mahdollisimman hyvästä lopputuloksesta — tuoteseloste. Tarvitaanko elämässä vielä muuta energiaa, jos sähkö ja kaukolämpö tuottavat olennaisimman.

Jokaisen energiamolekyylin tarkka käyttö säästää myös ympäristöä. Jokaiseen kylään ei tarvita uutta voimalaitosta, kun vähemmällä voidaan tuottaa enemmän. Kun energiayhtiöt ja kansalaiset ottavat yhdessä kaiken hyödyn irti sähköstä ja lämmöstä, vältytään turhilta investoinneilta. Energiaverkkoihin kytketyt viisaat älylaitteet taas helpottavat energiayhtiöiden ja niiden asiakkaiden älykästä yhteiseloa.

Uusi aika ja uudet energiankäyttötavat siis odottavat — lopulta energiayhtiöt ja niiden asiakkaat huomaavat seilaavansa samassa kumiveneessä kohti uusia seikkailuita. Seikkailuista ei kuitenkaan selviä, jos ei melota yhdessä samaan suuntaan. Siksi energiayhtiöt ovat hyvin vakavissaan energiansäästöajatustensa kanssa.

Energiansäästöviikkoa vietetään 10.—16.10.2016.

Petri Sallinen

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit