11.09.2018, kello 13.16

Kun päästösi kasvoivat

Uusi ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä mittava WLTP-standardi otettiin käyttöön syyskuun alussa. Tuore mittausmenetelmä tuottaa aikaisempaa tarkempaa tietoa ajoneuvojen päästöistä ja siksi monen automallin päästölukemat ovat kovempia kuin aikaisemmin. Todellisuudessa tähän asti käytössä olleet päästölukemat ovat kuitenkin olleet lähinnä vain automallien välisiä vertailulukuja.

WLTP-standardin käyttöönotto ei vaikuta siihen, miten paljon ajoneuvot todellisuudessa aiheuttavat päästöjä. Uusi mittaustapa antaa kuitenkin totuudenmukaisemman kuvan päästöistä. Tästä huolimatta autoilija päättää aina itse siitä, miten paljon ajoneuvon käyttö aiheuttaa päästöjä. Sitä paitsi jokaisen on helppo selvittää oman ajamisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Itse aiheutetut päästöt selvitetään näin. Tankkaa auton tankki täyteen ja kirjaa matkamittarin lukema muistiin. Kirjaa seuraavalla tankkauksella ylös, montako litraa polttoainetta tankin täyttämiseen kului. Jaa tämä lukema ajetuilla kilometreillä. Tulos kertoo sen, montako litraa polttoainetta kului kilometriä kohti.

Luku näyttää pieneltä, mutta sen saa muunnettua tutumpaan litraa per sata kilometriä -muotoon kertomalla tulos sadalla. Tämä on sopivampi tapa ilmaista autosi todellinen polttoaineen kulutus. Älä ylläty, jos lukema on suurempi kuin auton oman mittarin ilmoittama kulutus.

Ajoneuvon hiilidioksidipäästöt lasketaan polttoaineen kulutuksen perusteella. Samalla selviää se, miten suurella päästömäärällä osallistut ilmaston lämmittämiseen. Jokainen poltettu litra bensiiniä tuottaa 2 300 grammaa hiilidioksidipäästöjä. Dieselille vastaava lukema on 2 600 g litraa kohti.

Kerro jo laskemasi litraa per kilometriä -lukema polttoaineen päästölukemalla sen mukaan, käyttääkö autosi bensiiniä vai dieseliä. Näin saat selville autosi hiilidioksidipäästön kilometriä kohti. Esimerkiksi viisi litraa bensiiniä sadan kilometrin matkalla kuluttavan auton hiilidioksidipäästöt ovat noin 115 grammaa kilometriä kohti. Tosin arkisessa ruuhkaliikenteen ajossa harva selviää näin pienellä kulutuksella.

Ajoneuvon käytöstä aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen lisäksi päästölukemaan pitäisi vielä lisätä polttoaineen valmistamisesta aiheutuneet päästöt. Polttoaineen tuotannon hiilidioksidipäästöistä ei ole kuitenkaan saatavilla julkista tietoa.

Täyssähköauton hiilidioksidipäästöt ovat pyöreä nolla, jos auton akku ladataan päästöttömillä menetelmillä tuotetulla sähköllä tai vaikkapa kotitalon katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Jos et tiedä, millä tavalla ostamasi sähkö on tuotettu, voit käyttää laskennassa suomalaisen sähköntuotannon keskimääräisiä hiilioksidipäästölukemia. Ne ovat karkeasti sata grammaa kilowattituntia kohti. Tässä tapauksessa 15 kilowattituntia sähköä sadan kilometrin matkalla käyttävän sähköauton hiilidioksidipäästöt olisivat 15 grammaa kilometriltä. Paukkupakkasilla sähköauton kulutus saattaa nousta 20 kilowattituntiin sadan kilometrin matkalla. Tällöinkin ajamisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt — 20 grammaa kilometriltä — ovat yhä maltilliset. Sähköauton sähkönkulutus mitataan aina pistorasiasta, ei auton mittarista.

Sähköauton aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat siis monta kertaa pienemmät kuin polttomoottoriauton päästöt — myös siinä tapauksessa, kun laskennassa otetaan huomioon auton valmistuksessa syntyneet päästöt. Yksi luotettava ja havainnollinen lähde on arvostetun MIT-yliopiston Carboncounter-sivusto. Sivustoa käytettäessä on syytä muuttaa asetuksista (customize) sähköntuotannon päästöt vastaamaan suomalaisen sähköntuotannon päästöjä, jotka ovat edellä mainitut sata grammaa kilowattituntia kohti.

Julkinen liikenne tai pyöräily eivät ole aina kaikille soveltuvia vaihtoehtoja. Polttomoottoriauton vaihtaminen sähköautoon on kuitenkin tehokas tapa hidastaa ilmastomuutoksen etenemistä. Samalla myös ajamisen melu sekä kaupunkien ilmanlaatua pilaavat lähipäästöt pienenevät.

Tuukka Heikkilä
Kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n sähköisen liikenteen asiantuntija

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit