26.02.2014, kello 17.39

Mikä maksaa enemmän?

Mikä maksaa enemmän kuin kustannustehokkaasti toteutetut 40 prosentin päästövähennykset Euroopassa? — Kustannustehottomasti toteutetut 45−54 prosentin päästövähennykset.

Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tutkimukseen erikoistunut konsulttiyritys Ecofys on tehnyt laskelmia 2030-politiikka-ehdotusten vaikutuksista päästövähenemiin. Ecofysin laskelman mukaan Euroopan parlamentin ehdotus kolmesta sitovasta tavoitteesta — päästövähennykset 40 %, uusiutuva energia 30 %, energiatehokkuus 40 % — johtaisi 45–54 prosentin päästövähennyksiin. Hienoa! Energiatehokkuus siis paranisi, uusiutuvan energian osuus kasvaisi ja päästövähennykset toteutuisivat siinä sivussa vähän tavoitetta paremminkin.

Aurinko- ja tuulivoimaa rakentavalle teollisuudelle sekä energiatehokkuuspalveluihin profiloituneelle teollisuudelle parlamentin ehdotuksen läpimeno olisi lottovoitto. 20-20-20-sekoilun perusteella odotettavissa olisi sitovia jäsenmaakohtaisia tavoitteita, lukuisia teollisuuden asiantuntijoista koostuvia työryhmiä pohtimassa tavoitteista selviämistä, ja lopulta teknologiakohtaisia tavoitteita, velvoitteita ja tukia.

Energiatehokkuus ja uusiutuva energia ovat tietenkin kauniita ja hyviä asioita. Monet energiatehokkuuden parantamiseen johtavat toimenpiteet ovat kannattavia ja toteuttamiskelpoisia ilman erilisiä velvoitteitakin. Sitovat tavoitteet ja velvoitteet johtavat kuitenkin helposti tehottomaan pikkuruuvaamiseen. Säädetään lakeja ja asetuksia ulkolasien määrästä, eristekerroksen paksuudesta ja pesuveden lämpötilasta. Uusiutuvan energian velvoitteet puolestaan ovat yrityksiä poimia voittajateknologioita. Tuetaan vanhaa kannattamatonta teknologiaa ja samalla uudet tuotantotavat menevät oikealta ohi ja lujaa. Pahimmillaan tuetut teknologiat vievät tutkimus- ja tuotekehitysrahat uusilta teknologioilta Euroopassa. Uudet teknologiat keksitään muualla ja Kiinan etumatka kasvaa samalla, kun Euroopassa värjötellään tuulimyllyjen varjossa.

Eurooppalainen teollisuus on huolissaan 40 prosentin kustannustehokkaasti toteutettavan päästövähennystavoitteen kustannuksista ja vaikutuksista eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyyn. Kustannustehottomat toimet, jotka johtavat 45–54 prosentin päästövähennyksiin eivät varmasti tule edullisemmiksi.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit