31.01.2014, kello 14.42

Palveluiden kysyntä kasvaa

Energiatehokkuus kiinnostaa enemmän

Maksuttomien energiatehokkuuspalveluiden käyttö lisää kuluttajien kiinnostusta tehostaa energiankäyttöä. Moderni teknologia mahdollistaa aikaisempaa tarkemman sähkönkulutuksen seurannan.

Energiatehokkuus Suomessa –kysely kartoitti kansalaisten asenteita hankkia energiatehokkuuspalveluita. Samalla selvitettiin energiayhtiöiden kokemuksia energiatehokkuuspalvelujen tarjoamisesta.

— Maksuttomien energiatehokkuuspalveluiden käyttö näyttää lisäävän kuluttajien kiinnostusta hankkia myös maksullisia energiatehokkuuspalveluita, kertoo tutkimuksesta vastannut erikoistutkija Kaisa Matschoss.
Matschossin mukaan energiatehokkuuspalveluiden markkinoiden näkökulmasta kuluttajaryhmät ovat asiakkaina kuitenkin hyvin erilaisia.

— Joillakin on erinomaiset tekniset tiedot. Toiset ryhmät ovat varovaisempia uusien ratkaisujen suhteen, eikä heidän ole todennäköisesti yhtä helppoa opetella uusien teknisten laitteiden käyttöä.

Mielenkiinto energiaa kohtaan kasvaa

Sähkön hinnan nousu, uudet lämmitysmuodot ja mahdollisuus tuottaa itse sähköä esimerkiksi aurinkopaneeleilla lisäävät kansalaisten kiinnostusta energia-asioita ja energiatehokkuutta kohtaan. Samalla uusi teknologia auttaa analysoidaan yksilötasolla sähkönkulutuksen rakennetta aikaisempaa tarkemmin. Moderneilla ohjauslaitteilla ja ohjauspalveluilla kotiin hankittujen laitteiden toimintaa voidaankin ohjata tarkasti. Energiayhtiöiden uudet sähkösopimusmallit ja todelliseen kulutukseen perustuva laskutus antavat mahdollisuuden ja kannustimen tehostaa omaa sähkön käyttöä.

Kyselyn mukaan maksullisista energiatehokkuuspalveluista kotitalouksia kiinnostaa eniten energiaa säästävät laitteet ja reaaliaikaista sähkönkulutusta seuraavat näyttölaitteet. Myös lämpöpumput ja koteihin asennettavat aurinkosähköjärjestelmät kiinnostavat kansalaisia.

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Yrityksille kansalaisten kasvava kiinnostus luo liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi etäluettavilla sähkömittareilla voidaan kerätä ja jalostaa sähkönkäyttäjien tuntikohtaisia sähkönkulutustietoja. Tämän tiedon perusteella voidaan kehittää raportointipalveluita.

Energiatehokkuustoiminnan taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivi. Unionin jäsenmaille onkin tulossa sitova kansallinen energiansäästötavoite vuosiksi 2014—2020. Kansallinen tavoite voidaan toteuttaa energiayhtiöille kohdistetun velvoiteohjelman avulla, kansallisen energiansäästöohjelman avulla tai näiden yhdistelmällä.

Energiatehokkuus Suomessa –tutkimuksen rahoittivat Tekes, Sähkötutkimus-pooli ja Energiateollisuus ry.

Lisätietotoja hankkeesta: www.kuluttajatutkimus.fi

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Rentratek oy Energia tehokkaat järjestelmät

Rentratek oy on edellä kävijä Kauppakeskusten ja ja hukka energian hyöty käytössä.
www.rentratek.fi
>Otamme hyöty käyttöön muuntamoiden kylmäkoneiden ja muu hukkalämpö kiinteistön käyttöön.
>Kauppakeskuksissa muuntamoiden kylmäkoneiden ja muu hukkalämpö voitaisiin tulistaa jätten polttolaitoksella höyryksi ja muuttaa sähköksi ja turpiinin jälkeisellä läämmöllä sulattaa parkkialueet sekä jos tarvetta ladata maa lämpö reikiä ja ottaa taas turpiini kiertoon.
Kaupan asiakkat voisivat tuda kauppaan tullessaan jätteet Amerikassa on jätteen puristus laitteita jotka sijoitetaan keittiöön johon puristetaan 4 henkisen 2viikon jätteet 30 kg kumiseen pakkaukseen joka on helppo toimitta kuten pullot purkit liukuhihnalle josta kauppa voisi jopa kalastaa asiakkaita ja saada samalla ilmaista energiaa.
Kokonaisuus on esitelty Ekogemille
Lisätietoja sakari.peltoniemi@rentratek.fi

- pe 31. tammikuuta 2014 16.59.27