26.03.2014, kello 15.18

Hallitus kiristää energiaperusteista verotusta

Energiaveropotti 210 miljoonaa

Kotitalouksien asumiskulut kasvavat, kun hallitus korottaa kehysriihilinjaustensa mukaisesti lämmityspolttoaineiden valmisteveroja ja sähköveroa. Teollisuuden sähköveroa ja turveveroa ei sen sijaan nosteta.

Hallitus päätti kehysriihessä nostaa lämmityspolttoaineiden valmisteveroja 90 miljoonalla eurolla ja sähköveroa 120 miljoonalla eurolla. 90 miljoonan euron veronkorotuksen maksavat suurimmaksi osaksi kaukolämmön käyttäjät, joista kotitalouksien osuus on 55 prosenttia, palveluiden ja toimistojen osuus 35 prosenttia ja teollisuuden 10 prosenttia. Tosin 90 miljoonan verokertymästä osa on työkonepolttoaineiden veroa. 120 miljoonan euron sähköveropotista kotitalouksien ja maatalouden osuus taas on 56 prosenttia sekä palveluiden ja rakentamisen 46 prosenttia.

Kotitalouksien maksaman sähkön hinnan arvioidaan nousevan linjauksen seurauksena noin 0,36 senttiä kilowattitunnilta ja kaukolämmön 0,28 senttiä kilowattitunnilta.

Aikaisemmin kaavailluista teollisuuden sähköveron nostosta ja turpeen käytön verotuksen kiristämisestä hallitus luopui kehysriihessä. Energiateollisuus ry arvioi turpeen verotuksesta luopumisen parantavan myös metsähakkeen käyttömahdollisuuksia energiantuotannossa.

— Kaikki päästökaupan piirissä olevien polttoaineiden käyttö pitäisi kuitenkin vapauttaa hiiliperusteisesta verotuksesta kokonaan, koska päästökauppa toimii riittävänä ohjauskeinoa, huomauttaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Naukkarinen myös muistuttaa, että Suomella on rankat perinteet verottaa erityisesti lämmityspolttoaineiden ja sähkön käyttöä.

— Kaukolämmityksen polttoaineiden verotuotot on kolminkertaistettu ja sähköverojen tuotot kaksinkertaistettu viimeisten kolmen vuoden aikana.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit