06.02.2014, kello 13.11

Nord Pool näkee kapasiteettimarkkinat uhkana

Äskettäistä sähkömarkkina-alueiden yhdistymistä on laajasti pidetty edistysaskeleena kohti yhtenäistä hinnanmuodostusta. Näin ajattelee myös Nord Pool Spotin toimitusjohtaja Mikael Lundin, mutta samalla hän varoittaa kansallisten kapasiteettimarkkinoiden uhasta.

Svensk Energin Second Opinion –nettijulkaisulle antamassaan haastattelussa Lundin arvioi, että eri maat lähtevät kapasiteettiratkaisuissaan kansallisista eduista tukemalla uusiutuvaa sähköntuotantoa sääntelyn avulla. Paikataan ja parsitaan niin, että lopulta on lukemattomia eri asioita vaikuttamassa markkinoihin, joiden toiminta ei ole enää ennustettavissa.

Nord Pool Spotin toimitusjohtaja Mikael Lundin näkee uhkia kapasiteettimarkkinoiden synnyssä.

– Siirtoyhteyksien rakentaminen on avainkysymys. Kansalliset rakennussuunnitelmat ja EU:lta luvatut tuet siirtoyhteyksien toteuttamiseen kuulostavat hyviltä, Lundin sanoo.

Kun tarvittavat siirtoyhteydet saadaan pystyyn, hinnanmuodostus markkinoilla tehostuu Lundinin mukaan automaattisesti. Mutta kysymys ei ole pelkästään tästä. Mikael Lundin sanoo seuraavansa huolestuneena sitä, mitä sääntely ja uusiutuvalle tuotannolle suunnatut tuet tuovat muassaan markkinoille.

– Enää ei pelkästään Saksassa keskustella siitä, kuinka varmistetaan riittävä tuotantokapasiteetti, kun ei tuule tai paista aurinko. Britannia on itse asiassa edennyt pisimmälle kapasiteettimarkkinoiden suunnittelussa, ja Ranskassakin keskustelu aiheen ympärillä on jo virinnyt.

Pääkuva: Scanstockphoto

Lähde: Second Opinion Energi

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit