02.08.2017, kello 12.27

Carunan alueella aurinkosähkö innostaa

Ennätysmäärä aurinkosähköjärjestelmiä verkkoon

Uusia aurinkosähköjärjestelmiä liitettiin 707 kappaletta sähköverkkoyhtiö Carunan verkkoihin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Määrä on sama kuin mitä järjestelmiä liitettiin yhtiön verkkoon koko viime vuoden aikana.

Verkkoyhtiö Carunan alueella erityisesti kotitaloudet ovat innostuneet hankkimaan aurinkosähköjärjestelmiä. Kotitalouksien hankkimien järjestelmien määrä on kasvanut 63 prosenttia vuodenvaihteen tilanteeseen verrattuna. Yritysten hankkimien aurinkosähköjärjestelmien määrä on kasvanut 54 prosentilla. Carunan alueella verkkoon liitetyistä aurinkosähköjärjestelmistä 90 prosenttia on kotitalouksien omistamia.

— Moni kotitalous innostuu aurinkosähköstä, kun näkee paneeleita naapurin katolla ja kuulee niistä hyviä kokemuksia, kertoo Carunan pientuotannon palvelupäällikkö Tiia Selonen.

— Aurinkosähköjärjestelmä on nykyisin helppo hankkia ja sen tuottama sähkö on ympäristöystävällistä. Todennäköisesti nämä selittävät aurinkosähkön kasvavaa suosiota.

— Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on nykyisin helppoa, toteaa Carunan palvelupäällikkö Tiia Selonen.

Carunan jakeluverkkoalueella Varsinais-Suomi ja Uusimaa ovat aktiivisimpia aurinkosähköalueita. Järjestelmiä on asennettu useita kymmeniä myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa.

Tällä hetkellä Carunan sähköverkkoihin on kytketty yhteensä 1830 aurinkosähköntuottajaa. Niiden yhteenlaskettu tuotantoteho on 12,6 megawattia. Yhteensä paneeleita on kiinni Carunan verkossa noin 50000 kappaletta. Tämä vastaa noin 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Aloittaminen helppoa

Toukokuun alussa maankäyttö- ja rakennuslakiin tuli muutoksia, jotka helpottavat aurinkosähköjärjestelmien käyttöönottoa. Lakimuutoksen seurauksena kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavien aurinkopaneeleiden ja -keräimien asentaminen voidaan toteuttaa ilman erillistä kunnan myöntämää rakennuslupaa.

Myös Caruna on helpottanut aurinkosähköjärjestelmien liittämistä sähköverkkoihinsa.

— Käynnissä olevien verkonparannustöiden avulla rakennamme sähköverkkojamme sellaisiksi, että ne kestävät paremmin energiajärjestelmissä tapahtuvat muutokset — myös sähköverkkoon liitettävien aurinkosähköjärjestelmien määrän kasvun, toteaa Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Ennen kuin uusi aurinkosähköjärjestelmä voidaan liittää sähköyhtiön verkkoon, tarvitsee sähköverkkoyhtiö perustiedot järjestelmästä. Tämän jälkeen laitteiston liitettävyys vielä tarkastetaan.

Sähköverkkoyhtiö Carunan jakelualueet sijaitsevat Etelä-Suomessa, Lounais-Suomessa, Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla, Lapissa ja Satakunnassa. Yhtiöllä on yhteensä 664 000 asiakasta.

Katso videolta vinkit aurinkosähköjärjestelmän käyttöönotosta.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit