28.03.2014, kello 14.38

Energiakansalaisuus nousussa

Oma aurinkosähkö aktivoi eteläkarjalaisia

Joukko eteläkarjalaisia kotitalouksia tilasi alkuvuodesta 2013 aurinkopaneelit suoraan Saksasta ja asensi ne talojensa katoille. Yhteishankinta laukaisi osallistujissa energiakansalaisuuden impulsseja, minkä myötä monet ovat alkaneet aktiivisesti seurata kodin sähköntuotantoa ja -kulutusta.

– Energiatietoisuuden kasvu on johtanut myös siihen, että ihmiset ovat alkaneet ajoittaa kodin toimintoja oman energiantuotannon mukaan”, toteaa Iiro Grönberg Lappeenrannan teknillisen yliopiston Etelä-Karjala-instituutin uudessa julkaisussa.

Etelä-Karjala-instituutissa on menossa UbiEnergy-tutkimushanke, jossa tarkastellaan energiamurroksen vaikutuksia ihmisten arkeen, liiketoimintamalleihin ja teknologiaan.

– Aurinkopaneelien yhteishankinnan tutkiminen on osa UbiEnergy-hanketta. Aihe on ollut erinomainen, sillä se on tehnyt energiaa näkyväksi ihmisten arjessa”, sanoo erikoistutkija Kristiina Korjonen-Kuusipuro.

Tutkimuksen merkittävin löydös on, että aurinkopaneelien hankkiminen on synnyttänyt kipinän kodin energiankäytön laajempaan järkeistämiseen. Tutkimuksen perusteella yhteistilaamisen ja -rakentamisen kaltaisilla yhteisöllisillä energiahankkeilla on myönteinen vaikutus paitsi hiilitaseeseen myös kuluttajien energia-asenteisiin.

Omakohtaisen investoinnin tekeminen ja itse rakentaminen sitouttavat ihmiset energiaprojektiin, joka puolestaan vahvistaa energiakansalaisuuden muodostumista.

Tutkimuksessa on tarkasteltu yhteisöllisen energiaprojektin etenemistä ja paikallisen energiayhtiön roolia osana hanketta. Tutkimus sivuaa myös kansallista energia- ja ilmastopolitiikkaa.

Passiivisesta sähkönkuluttajasta aktiiviseksi energiakansalaiseksi? Aurinkopaneelien yhteistilaus ja -rakentaminen Etelä-Karjalassa -julkaisu löytyy tästä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit