10.06.2014, kello 13.25

Äetsän vetyvoimalaitos toimii hyvällä hyötysuhteella

Sähköä jämävedystä

Teollisuusprosessien sivutuotteena syntyvää vetyä voidaan käyttää polttokennovoimalaitoksen polttoaineena. Tällainen sähköä tuottava laitos on ollut koekäytössä tämän vuoden ajan Äetsässä.

Vetyä ja polttokennoja käytetään jo autoissa — tulevaisuudessa ehkä myös voimalaitoksissa.

Kemira Chemicals Oy:n Äetsässä sijaitseva pilottivoimalaitos tuottaa sähköä korkealla hyötysuhteella teollisuuden sivutuotteena syntyvästä vedystä. Laitos on ensimmäinen Pohjoismaissa, Alankomaissa ja Pohjois-Amerikassa vastaavia laitoksia on jo käytössä.

Pilottilaitos on VTT:n kehittämä ja sen sähköteho on 50 kilowattia. Laitteiston kokonaishyötysuhde on 44 prosenttia mukaan lukien mukaan lukien polttoaineen käyttöaste sekä oheislaitteiden ja tehoelektroniikan häviöt. Kun polttokenno on toiminnassa, on laitoksen sähköhyötysuhde 54 prosenttia.

Voimalaitoksessa käytetty tekniikka perustuu PEM-polttokennoteknologiaan. Samaa tekniikkaa on kokeiltu mm. polttokennoajoneuvoissa. Tällä hetkellä Äetsän matalalämpötilapolttokenno toimii 60 °C:een lämpötilassa. Tavoitteena on nostaa kennoston käyttölämpötilaa, jolloin laitteen tuottaman hukkalämmön talteenotto helpottuu.

VTT:n koordinoimassa DuraDemo-hankkeessa kerättiin käyttökokemuksia uudesta polttokennolaitteiston toiminnasta todellisessa ympäristössä. Samalla saatiin tietoa polttokennojen soveltuvuudesta kaupalliseen valmistukseen.

Päättymässä oleva kaksivuotinen tutkimushanke on osa Tekesin Polttokennot-teknologiaohjelmaa. Muita hankkeessa mukana olleita yrityksiä ovat Kemira Chemicals Oy, Cargotec Finland Oyj, Wärtsilä Finland Oy, ABB Oy, Leppäkosken Sähkö Oy, Konecranes Oyj, Woikoski Oy, MSc Electronics Oy ja Teknologiateollisuus ry.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit