21.03.2014, kello 14.32

Tehoa 73 megawattia

Suomen suurin tuulipuisto Kalajoelle

Tuuliwatti Oy aloittaa Suomen suurimman tuulipuiston rakennustyöt Kalajoen Mustilankankaalle. Alueelle rakennetaan 22 tuuliturpiinia, joiden kokonaisteteho on 73 megawattia.

Havainnekuvan mukaan uusi tuulivpuisto voisi näyttää tällaiselta.

Tuuliwatti Oy on energiayhtiö St1 Oy:n ja S-ryhmän S-Voima Oy:n omistama teollisen tuulivoiman osakkuusyritys. Kalajoelle valmistuvan tuulipuiston rakennustyöt alkavat piakkoin. Ensimmäisinä asennettavien tuuliturpiinien on tarkoitus tuottaa sähköä jo ensi vuoden alussa. Tavoiteaikataulun mukaisesti tuulipuiston pitäisi valmistua lopullisesti syksyllä 2015. Turpiinit ovat tanskalaisen Vestas Wind Systems A/S:n mallia V126. 22:n 3,3 MW:n turpiinin yhteisteho on lähes 73 megawattia. Turpiinien tornien korkeus on 137 metriä. Rakennus- ja asennustyöt työllistävät parhaimmillaan jopa 150 henkilöä.

Investoinnin kokonaisarvo on 110 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitus on järjestetty SEB:n ja Pohjolan lainapääomalla.

— Tuulivoiman rakentamisen esteenä on kankea lupabyrokratia, mikä hidastaa rakentamista, toteaa Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen.

Tuuliwatin toimitusjohtajan Jari Suomisen mukaan Kalajoen tuulipuisto on askel kohti teollisen mittakaavan tuulivoimarakentamista.

— Samalla se on osoitus siitä, että Suomessa aletaan vihdoin päästä vauhtiin tuulivoiman rakentamisessa, Suominen sanoo.

— Modernit turpiinit tuottavat yksikköä kohden enemmän sähköä kuin vanhat. Tällöin tarvitaan vähemmän voimaloita tuottamaan sama määrä sähköä, sekä vähemmän maa-alueita ja niin edelleen.

Suomisen mukaan Kalajoen tuulipuiston hankekehittäminen lähti alkuun jo 2009. Hankkeen toteutumista edesauttoi se, että Kalajoen kunta ja kuntalaiset halusivat paikkakunnalle tuulivoimaa. Suominen kertoo, että investointipäätöstä edesauttoi myös korkealaatuisen teknologian löytyminen.

— Turpiineissa oleellista on tornikorkeus ja roottorin halkaisija, eli pinta-ala, josta tuuli otetaan talteen.

Suominen kritisoi sitä, että Suomessa tuulivoiman lupabyrokratia kestää nykyisellään jopa neljä -viisi vuotta. Myös hän, kuten tuulivoima-ala yleensä, peräänkuuluttaa sujuvampia kaavoitus- ja ympäristölupaprosesseja, jotta Suomen kansallinen tavoite uusiutuvan energian rakentamiselle pystytään saavuttamaan.

Samoihin aikoihin Kalajoen hankkeen kanssa Tuuliwatti julkisti myös tiedon Siikaisiin Pohjois-Satakuntaan rakennettavasta tuulipuistosta. Ensi vuoden alussa valmistuvaan puistoon tulee kaikkiaan 8 turpiinia, yhteisteholtaan 26 MW. Tuuliwatin investointien yhteishinnaksi tulee 150 miljoonaa euroa. Myös Siikaisten turpiinit toimittaa Vestas.

Teksti: Jari Hakala

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit