26.09.2014, kello 14.46

Petäjäskosken voimalaitos ei onnistunut siemensähkön syötössään:

VALOT VERKKOON -harjoitus oli hyvä oppitunti

Sähkön palauttamisesta kantaverkkoon vesisähkön avulla kertyi käytännön kokemusta Valve 2014-harjoituksessa. Rovaniemen suurhäiriöharjoituksessa testattiin myös verkko- ja sähköyhtiöiden sekä viranomaisten yhteistyötä sähkön kantaverkkoon palauttamisessa.

Valot verkkoon -harjoituksen kulkua seurasi rovaniemeläisessä hotellissa lähes 80 eri puolilta Suomea saapunutta sähkömiestä ja -naista. Euroopassa harvinaiseen harjoitukseen oli saapunut myös kansainvälisiä vieraita. Rovaniemeläiset hämmästelivät kaupungin pimenemistä syyskuun lopun iltana. Sosiaalisessa mediassa kerrottiin ihmisten jopa taputtaneen käsiään valojen sammuessa kello 21.15.

Jukka Ruusunen

- Suurhäiriöharjoitusta on suunniteltu ja harjoiteltu lähes pari vuotta organisaatioiden omissa ja yhteisissä työryhmissä. Valve 2014 on käyty huolella lävitse paperilla ja simuloimalla. Myös kriisiviestintää on harjoiteltu ahkerasti, esitteli Fingrid Oyj:n toimitusjohtaja Jukka Ruusunen illalla alkavaa harjoitusta Rovaniemen lentokentällä bussiin nousseille vieraille.

Ruusunen ennakoi ydinkysymykseksi muodostuvan sen, kuinka nopeasti alueet saadaan kytkettyä takaisin kantaverkkoon. Tässä hän osui naulankantaan, sillä sähköä ei illalla onnistettu palauttamaan tavoitteiden mukaisesti. Petäjäskosken voimalaitos ei annetuissa aikarajoissa saanut niin sanottua siemensähköä kehittymään kaavaillulla tavalla.

Koska suuren osan Rovaniemestä pimentänyt sähkökatkos jatkui yli kaupunkilaisille ilmoitetun aika-rajan, jouduttiin sähkö palauttamaa Lapin pääkaupunkiin kantaverkon avulla ja harjoitus keskeyttämään.

- Valve luo oivan pohjan jatkokehitykselle, jonka myötä valmius suoriutua kantaverkon häiriötilanteesta merkittävästi paranee, Ruusunen totesi matkalla lentokentältä hotelliin. Senkin hän sanoi, että kolme vuorokautta talvella ilman sähköä on Suomessa niin haasteellinen tilanne, että sen välttämistä kannattaa harjoitella.


Kuvat: Kemijoki Oy ja Fingrid Oyj

Lue suurhäiriöharjoitusta käsittelevä laajempi juttu lokakuun puolivälissä ilmestystä Energiauutiset-lehdestä! 

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit