22.01.2014, kello 14.00

Energiateollisuus: Päästöjä vähennettävä nykyistä kustannustehokkaammin

Energiateollisuus haluaisi EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan ohjauskeinot sellaisiksi, että ne kannustavat kustannustehokkuuteen. ET:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan se tarkoittaa riittävän kunnianhimoista päästöjen vähentämistavoitetta, jota toteutetaan edullisimmin markkinaehtoisella päästökaupalla.


Nykyinen kilpaileviin ohjausjärjestelmiin ja tukiin perustuva energiantuotannon uudistaminen on johtanut kalliiseen ja heikosti toimivaan järjestelmään, Naukkarinen sanoo.

– Ongelmallinen kehitys on tulosta EU:n energia- ja ilmastopolitiikan kolmen rinnakkaisen tavoitteen paketista vuodelle 2020: 20 prosentin vähennys kokonaispäästömäärään, uusiutuvan energiantuotannon osuuden kasvattaminen 20 prosenttiin ja 20 prosentin parannus energiatehokkuuteen.

– Kymmenien miljardien eurojen tuet uusiutuvaan energiaan ovat nostaneet päästöjen vähentämisen hintaa jopa monikymmenkertaiseksi verrattuna siihen, että vain päästökauppa olisi ohjauskeinona. Tällä hetkellä energiajärjestelmässä odottaisi suuri määrä edullisia päästövähennyksiä, mutta nykyohjauksella niitä ei tulla käyttämään.

GreenStream Network Oyj:n Energiateollisuudelle tekemän selvityksen mukaan uusiutuvan sähköntuotannon tukemisesta vuoteen 2020 mentäessä on tulossa merkittävin päästöoikeuksien kysyntää vähentävä tekijä.


Tästä GreenStreamin selvitykseen

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit