04.09.2014, kello 11.25

Tutkija Tuskin valinnasta EU-presidentiksi:

Musta päivä EU:n ilmastopolitiikalle

Puolan pääministerin Donald Tuskin nimitys Eurooppa-neuvoston seuraavaksi puheenjohtajaksi muuttaa merkittävästi EU:n energia- ja ilmastopolitiikkaa. Eikä muutos ole hyväksi, kirjoittaa puolalaissyntyinen politiikan tutkija Andrzej Ancygier.

Johdettuaan Puolan suurinta puoluetta yli kymmenen vuotta ja toimittuaan maan demokraattisesti valittuna pääministerinä pisimpään kuin kukaan muu Tuskista on Ancygierin mukaan kehittynyt vahva persoona.

Vahva persoonallisuus on merkinnyt muun muassa sitä, että Tusk on ollut valmis panemaan kaikkensa peliin saavuttaakseen päämääränsä. Tällaisesta panostuksesta käyvät esimerkeiksi Puolan menestys neuvotteluissa EU budjetin kehyksistä vuosille 2014–2020 ja toistuvat väliintulot Euroopan ilmastotiekartasta 2050 päätettäessä.

 Andrzej Ancygier toimii tutkijana Berliinin Hertie School of Governancessa.
 


Tämä ei Ancygierin mielestä enteile hyvää Euroopan energia- ja ilmastopolitiikalle, varsinkin kun päätökset EU:n energia- ja ilmastotavoitteista vuodelle 2030 sekä kansainväliset ilmastoneuvottelut lähestyvät ratkaisevaa vaihetta.

Tusk ratsastaa Puolan hyvällä maineella

Kansallisella tasolla Tusk on kyennyt helposti mollaamaan päävastustajansa Jarosław Kaczyńskin salaliittoteorioita, mutta Eurooppa-tasolla vastus on astetta kovempi ja vastaväitteet rationaalisempia.

– Tusk on hyvä puhuja, mutta heikohkon kielitaitonsa takia hän ei EU-ympyröissä pysty ottamaan irti kaikkea mahdollista puhetaidoistaan. Donald Tuskilla on kuitenkin etu, jota monilla muilla vertaisillaan poliitikoilla ei ole: Puolan nauttima myönteinen julkikuva ulkomailla – lukuun ottamatta tuhoisaa energia- ja ilmastopolitiikkaa, Ancygieri sanoo.

Seitsenvuotisen pääministerikautensa aikana Tusk on tehnyt hartiavoimin työtä luodakseen myönteisen kuvan kotimaastaan. Ancygierin mukaan se suo hänelle aseman, jossa mieluummin asetetaan toimintaohjelmia kuin pyritään kompromisseihin – ei taaskaan kovin hyviä uutisia globaaleille ilmastoneuvotteluille.

– Vaikka voi olla hyväksi Euroopan yhdentymiskehitykselle saada entistä näkyvämpi henkilö EU:n peräsimeen, uusiutuvan energian edistäminen ja kunnianhimoisempi ilmastopolitiikka eivät ole hänen agendallaan.

– Siksi muilta jäsenmailta vaaditaan entistä aktiivisempaa energia- ja ilmastopoliittista otetta, ennen kuin Euroopasta on tulossa kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden kuhnailija.

Toteutuuko Euroopan energiaunioni?

Tutkija Ancygierin mukaan Tuskin EU-presidenttiyden myötä Brysselin hiili- ja ydinvoimalobbaajat voivat odottaa aiempaa ystävällisempää korvaa argumenteilleen.

Hän myös pelkää, että uusiutuvien energialähteiden ja ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän politiikan vastustus vain kiihtyy Puolassa, kun Jarosław Kaczyńskin johtama konservatiivinen Laki ja Oikeus-puolue pääsee valtaan maassa.

– Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana Tusk edistänee voimallisesti ajatustaan Euroopan energiaunionista. Näin tehdessään häntä pitäisi kannustaa kiinnittämään enemmän huomiota uusiutuviin ja energiatehokkuuteen kuin hiileen, politiikan tutkija Andrzej Ancygier sanoo.


Lähde: EurActiv
Kuvat: Scanstockphoto ja FUBis

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit