Blogit

Markkinat Omakynä Petra Pynnönen

Suomalaisen energiasektorin digiaika on Eurooppaa edellä

27.06.2024, kello 15:13

Sukelsin kuluneena keväänä Brysselin digikuplaan Energiateollisuus ry:n mahdollistamassa...

Markkinat Omakynä Hanna Höijer

Sukupolvien välisen yhteistyön merkitys kansainvälisessä ilmastopolitiikassa

12.06.2024, kello 13:36

Kello on 02.19 lauantaina 8.6.2024. Kirjoitan tätä hotellin sängyllä Saksan Bonnissa nukahtamisen...

Tuotanto Vieraskynä Justus Luokkanen

Kun jokin on valittava

10.06.2024, kello 12:09

Mistä lähteä avaamaan energia-asioita rouvalle, joka puhutteli minua lounastauolla? Hänen...

Energiajärjestelmän digitalisointi tuo älykkyyttä tuotantoon

12.01.2024, kello 10:07

Teksti Clas Blomberg

Energiajärjestelmän digitalisointi tuo älykkyyttä tuotantoon

Vuosi 2024 on alkanut hyytävissä merkeissä ja suomen 2000-luvun pakkasennätys meni rikki viime viikolla kun Enontekiössä mitattiin 44,3 asteen pakkasia. Pitkäaikainen pakkasjakso on nostanut myös sähkön hintoja ja perjantaina 5.1 nähtiin tunti huippulukemana huikeat 1896 €/MWh. Tästä huolimatta sähkön 2024 vuosisuojaus sulkeutui noin 100 €/MWh pienemmällä hinnalla kuin viime vuonna 2023 osalta. Olen samaa mieltä Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän kanssa, joka totesi: ”Hetkellisestä hintahuipusta huolimatta sähkön hintakriisi on taittunut”.

Tilanne sähkömarkkinoilla on muuttunut ja sähkön hinta vaihtelee nykyään rajusti päivän sisällä. Hyvä esimerkki on yllä mainittu 5.1, jolloin huippuhinta oli 1896 €/MWh, mutta saman päivän alin hinta oli vain 150 €/MWh ja keskihintakin alle puolet huippulukemasta 890 €/MWh. Älykkäällä ohjauksella on mahdollista myös tällaisena päivänä saada huomattavasti säästöä kodin sähkölaskussa, jos kulutusta pystyy ohjaamaan halvemmille tunneille. Vielä merkittävämpiä säästöjä on mahdollista saavuttaa, jos pystyy korvaamaan sähkön käyttöä esimerkiksi polttamalla puuta takassa. Sama pätee myös teollisuudessa ja kuntainfrastruktuurissa isomassa skaalassa.

Teollisuuden ja kuntainfrastruktuurin digitalisoiminen

Vaikka sähkön hinta on tällä hetkellä korkea, viime vuonna oli 467 tuntia negatiivisia sähkönhintoja suomessa, lähinnä lisääntyneen tuulivoiman seurauksena, mikä on historiallisen paljon, ja 440 tuntia enemmän kuin vuonna 2022. Negatiiviset ja alhaiset sähköhinnat ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia hyödyntää sähköenergiaa teollisuuden ja kuntainfrastruktuurin puolella korvaamaan polttamisella tehtyä energia aina kun se on järkevää.  Sähköenergiaa pystytään kustannustehokkaasti varastoimaan isojakin määriä lämmitykseen lämpöpumppujen, sähkökattiloiden, lämpöakkujen ja kausivarastojen avulla, mikä kasvattaa alhaisien sähköhintojen käyttöastetta lämmöntuotannossa. Lämmöntuotannon ja varastoinnin monipuolistuminen tuo kuitenkin myös uusia haasteita optimointiin ja ohjaukseen. Ainoastaan digitalisoimalla koko tuotantojärjestelmän on mahdollista saavuttaa kompleksisen järjestelmän älykästä optimointia.

Lämmöntuotannon sähköistyminen onkin kovassa vauhdissa useissa yhtiössä, mutta edelleen monessa teollisuuden ja kuntainfrastruktuurin yhtiöissä digitalisaation hyödyntäminen on vasta alkamassa.  Tämän takia monet Suomen energialaitoksista ovat edelleen paikallisohjattuja ilman älykästä optimointia. Ilman älykästä ylätason optimointia ei pystytä saavuttamaan parasta suorituskykyä minimikustannuksilla järjestelmätasolla.

Nevelillä olemme jo pitkään panostaneet vahvasti digitalisaation ja kehittänyt alustan datan hyödyntämisen laitoksien operoinnin optimoinnissa. Sen avulla pystymme optimoimaan omat voimalaitokset ja lämpölaitokset tehokkaasti etänä käyttökeskuksestamme. Tämän lisäksi pystymme tarjoamaan kilpailukykyisiä ratkaisuja kumppaneille sekä teollisuuteen että kuntainfrastruktuurin puolella. Vastataksemme tuotannon sähköistymisen ja reservimarkkinan kasvaviin tarpeisiin, uudistimme Nevelin digitaalista alustaa ja etäkäyttökeskusta vuodenvaihteessa ja olemme valmiit auttamaan myös muita yhtiöitä lämmöntuotannon digitalisoiminen ja sähköistämisen puolella.

Nevel tarjoaa teollisuuden ja kiinteistöjen kehittyneitä infrastruktuuriratkaisuja, jotka ovat tarkoitukseen tehtyjä ja tulevaisuudenkestäviä. Olemme sitoutuneet ilmastopositiiviseen kasvuun ja toteutamme yhteiskunnallista muutosta luomalla paikallisia kiertotalouksia sekä edistämällä siirtymää CO2-neutraaliin energiantuotantoon. Nevelillä on lähes 100 teollista ja yli 5.000 kiinteistöasiakasta, joille se tarjoaa hajautettuja energia- ja kiertotalousratkaisuja. Nevel operoi yli 130:tä energiantuotantolaitosta ja hallinnoi yli 40:tä kaukolämpöverkkoa. Yhtiön liikevaihto on 115 miljoonaa Euroa. Nevelin palveluksessa on 190 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

 

Kirjoittaja

Clas Blomberg

kirjoittaja on Nevel Oy:n teknologiajohtaja

#energiamarkkinat
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja