Blogit

Markkinat Omakynä Hanna Höijer

Sukupolvien välisen yhteistyön merkitys kansainvälisessä ilmastopolitiikassa

12.06.2024, kello 13:36

Kello on 02.19 lauantaina 8.6.2024. Kirjoitan tätä hotellin sängyllä Saksan Bonnissa nukahtamisen...

Tuotanto Vieraskynä Justus Luokkanen

Kun jokin on valittava

10.06.2024, kello 12:09

Mistä lähteä avaamaan energia-asioita rouvalle, joka puhutteli minua lounastauolla? Hänen...

Markkinat Vieraskynä Ville Niinistö

EU:n energiamurros on Suomelle valtava mahdollisuus

07.06.2024, kello 12:04

Eurovaalien keskusteluissa on Suomessa nukuttu niiden asioiden osalta, joissa EU:lla on todellista...

Miten suomalainen energiankäyttäjä vertautuu muihin eurooppalaisiin?

14.12.2023, kello 15:20

Teksti Aino Tanhua | Kuva Vattenfall

Miten suomalainen energiankäyttäjä vertautuu muihin eurooppalaisiin?

Suomessa käytetään pörssisähköä ja Saksassa alennetaan huonelämpöä – eri Euroopan maissa suhtaudutaan hyvinkin vaihtelevasti energiaan ja sen säästämiseen. Maiden energiajärjestelmät toki eroavat toisistaan esimerkiksi kaasun merkityksen ja rakennuskannan energiatehokkuuden osalta. Yksi asia kaikkia maita myös yhdistää: minkään maan kansalaiset eivät ole olleet erityisen tyytyväisiä valtion tukeen energiakriisin aikana.

Vattenfall on nyt kolmatta kertaa teettänyt Suomessa, Saksassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Ruotsissa sähkön säästöön ja sähköasenteisiin liittyvän Energy Saving Barometer  -kyselytutkimuksen. Ensimmäinen kysely tehtiin vuoden 2023 tammikuussa, toinen toukokuussa ja kolmas loka-marraskuun vaihteessa. Käyn tässä tekstissä läpi mielestäni kiinnostavimpia maiden välisiä eroja ja vuoden aikana tapahtuneita muutoksia.

Suomalaisten suosimat sähkösopimusmuodot, loka-marraskuun kysely

Suomessa pörssisähkö kiinnostaa ja omavaraisuus korostuu

Suomalaisista 30 % sanoo ottavansa mieluiten pörssihintaisen sähkösopimuksen. Pörssisopimusten tunnettuus on myös todella korkealla. Yllättävämpi käänne tulee siinä, että jopa 58 % vastaajista kertoo mukauttaneensa käytöstään muuttuvien hintojen mukaan. Onko kyse viime talven yhteisistä sähkönsäästötalkoista, vai onko tässä kohdassa ajateltu myös yösähköä? Oli miten oli, valmius kulutusjoustoon on vastausten perusteella korkealla.

Suomessa korostuu myös maan omavaraisuuden tukeminen – jopa 76 % nimeää sen tärkeäksi syyksi sähkönsäästöön uusimmassa kyselyssä. Saksassa, jossa kuitenkin energiariippuvuus Venäjästä on ollut voimakasta, vain 62 % pitää omavaraisuutta olennaisena motivaattorina.

Omavaraisuuteen ei kuitenkaan tähdätä olemalla innokkaita sähkönsäästäjiä. Suomalaiset - ja myös ruotsalaiset - vastaajat ovat valmiita laittamaan valoja pois päältä ja keittämään perunat kannen alla, mutta kodin mukavuuteen merkittävästi vaikuttavat säästöt innostavat vähemmän kuin muualla Euroopassa. Noin puolet suomalaisista on alentanut kodin huonelämpötilaa, kun taas saksalaisista jopa 80 % on tehnyt niin. Innokkaimmat suomalaiset sähkönsäästäjät löytyvät 51 - 65 -vuotiaista.

Mielipiteet valtion energiatuista maittain, loka-marraskuun kysely

Missä sähkötuet onnistuttiin toteuttamaan reilusti ja ymmärrettävästi?

Oikeastaan yhdessäkään maassa tukien toteutukseen ei oltu erityisen tyytyväisiä, mutta parhaan sijan tässä kisassa vie kuitenkin Alankomaat. Siellä tukitoimet ovat olleet helpoiten ymmärrettäviä ja riittäviä. Tukien reiluuden kanssa Alankomaat ja Suomi pitivät vielä toukokuussa jaettua ykkössijaa, tosin sen sai jo 24 % hyväksynnällä. Nyt kun tuet Suomessa on jo jaettu, on niihin hyväksyvästi suhtautuneiden määrä hieman vähentynyt.

Toukokuussa 70 % suomalaisista sanoi saaneensa tukea sähkölaskuun, ja nyt syksyn kyselyssä määrä oli laskenut 10 prosenttiyksiköllä. Tämä voisi kieliä siitä, että sähkön arvonlisäveron lasku on jo unohtunut tai sitä ei mielletty tueksi.

Kiinnostava ilmiö on myös se, että vaikka Ruotsissa ei oltu kovin otettuja tukitoimien tekotavasta, oli jopa 40 % ruotsalaisista niistä kiitollisia – isoin osuus vertailussa. Ranskassa tukitoimiin oltiin kautta linjan tyytymättömimpiä. 

Hankitut aurinkopaneelit ja kiinnostus niiden hankintaa kohtaan per maa, loka-marraskuun kysely

Pohjolassakin halutaan aurinkopaneelit katolle

Suomalaiset ja ruotsalaiset himoitsevat nyt aurinkopaneeleita. Vaikka vain pieni osa on hankkinut aurinkopaneelit, on niiden hankinta jopa 60 % vastaajan harkinnassa. Pohjoinen tai eteläinen sijainti ei tunnu olevan suuri selittäjä aurinkopaneeli-innostuksen takana, sillä eteläisimmässä vastaajamaassa Ranskassa vain 13 % on sellaiset hankkinut. Alankomaissa paneelit löytyvät jo 59 % vastaajan katolta.

Sähköautojen suhteen Suomessa kiinnostus on sitten toukokuun jopa alentunut, ainoana maana vertailussa. Silti edelleen lähes puolet suomalaisista sanoo harkitsevansa sähköauton hankkimista, ja 8 % on sen jo hankkinutkin. Muissa maissa sähköauto löytyy jo joka kymmenenneltä vastaajalta.

Motivaatiotekijät energiansäästöön maittain, loka-marraskuun kysely

Kaikkiaan tutkimuksen tuloksista voisi päätellä, että energiakriisi nosti energian hinnan, riittävyyden ja säästämisen entistä merkittävämmiksi arkipäivän asioiksi kaikissa maissa. Hinta huolestuttaa jokaisessa maassa ja inspiroi säästämään energiaa. Myös ympäristösyyt motivoivat: luonnon resurssit ja ilmastonmuutos ovat hinnan jälkeen tärkeimmät syyt säästää.

Kyselyt on toteuttanut Statista yli 18-vuotiaille vastaajille, joita oli joka otannassa n. 1000 henkeä per tutkittu maa. Otannat vastasivat maiden jakaumaa iän, sukupuolen ja maantieteellisen sijainnin suhteen.

Kirjoittaja

Aino Tanhua

Head of Loyalty, Vattenfall Oy

#energiansäästö
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja