Blogit

Markkinat Omakynä Petra Pynnönen

Suomalaisen energiasektorin digiaika on Eurooppaa edellä

27.06.2024, kello 15:13

Sukelsin kuluneena keväänä Brysselin digikuplaan Energiateollisuus ry:n mahdollistamassa...

Markkinat Omakynä Hanna Höijer

Sukupolvien välisen yhteistyön merkitys kansainvälisessä ilmastopolitiikassa

12.06.2024, kello 13:36

Kello on 02.19 lauantaina 8.6.2024. Kirjoitan tätä hotellin sängyllä Saksan Bonnissa nukahtamisen...

Tuotanto Vieraskynä Justus Luokkanen

Kun jokin on valittava

10.06.2024, kello 12:09

Mistä lähteä avaamaan energia-asioita rouvalle, joka puhutteli minua lounastauolla? Hänen...

Suomalaisella reseptillä yli energiakriisistä

30.05.2024, kello 09:00

Teksti Olli Sirkka | Kuva Vesa Kippola

Suomalaisella reseptillä yli energiakriisistä

Kilpailukyky tulee olemaan seuraavan EU-vaalikauden keskeisin teema. Kohtuuhintainen energia on taloudellisen toimeliaisuuden merkittävä kilpailukykytekijä, erityisesti energiaintensiivisessä toiminnassa. Heikko energiakilpailukyky aiheuttaa ongelmia eri puolilla Eurooppaa ja EU-tasolla tarvitaankin nyt toimivaa, suomalaista energiareseptiä.

Eurooppa on kärsinyt energiakriisistä yli kaksi vuotta ja monissa maissa eletään edelleen kriisitunnelmissa. Keskeisemmässä Euroopassa kriisitunnelmia selittävät korkeat energian ja erityisesti sähkön hinnat. Esimerkiksi Saksassa futuureilla käydään kauppaa tuplahinnoilla verrattuna pohjolaan. Kilpailukyvyttömien energian hintojen taustalla on fossiiliriippuvuus sekä krooninen niukkuus sähköntuotantoinvestoinneista. Markkina ei ole tasapainossa – sähkön kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

Eurooppalainen teollisuus kamppailee samalla kilpailukykynsä kanssa ja valtiot ovat kriisien jäljiltä tottuneet pumppaamaan rahaa markkinoille tukeakseen teollisuutta ja kansalaisia. Yritykset ovat tottuneet valtion interventioihin ja osa jopa pyytää niitä.

Suomen reitti ulos energiakriisistä oli monipuolinen energiapaletti sekä markkinoiden tehokas toiminta ja kilpailu. Poliittiset päättäjät pitivät kriisin keskellä päänsä suhteellisen kylmänä ja antoivat markkinoiden hoitaa tilannetta. Nyt samaa reseptiä tarvitaan EU:n tasolla. Markkinoiden on annettava hoitaa siirtymä uusiutuviin energiamuotoihin sekä korjata energiakriisin jälkimainingit. Toimivien sisämarkkinoiden on myös tehtävä Euroopasta kilpailukykyisempi.

Energian sisämarkkinat pitää laittaa tekemään investointeja uusiutuvan energian tuotantoon ja infrastruktuuriin, jolla energia siirretään asiakkaille. Tämä tarkoittaa sitä, että olemassa oleva EU-lainsäädäntö tulee toimeenpanna jäsenmaissa viivytyksettä. Eri puolilla käyttöönotettuja hintasääntelyitä tulee purkaa sekä energian hintoihin ja tuotantoon kohdistuvista valtiontuista luopua. EU-alueella taloudellisen ja teollisen toimeliaisuuden on annettava sijoittua sinne missä sillä on kilpailukykyistä toimia, ja kaikki esteet tältä tulee poistaa.

Poliitikkojen ja päättäjien tulee puheillaan ja teoillaan palauttaa ihmisten ja yritysten luottamus markkinoiden toimintaan. Tämä ei tapahdu hetkessä vaan pitkää polkua pitkin kiemurrellen. Tämä reitti pitää suunnitella heti seuraavan vaalikauden alkajaisiksi. Suomi on päästöttömän ja kilpailukykyisen energian pioneeri ja meillä on hyvät edellytykset toimia yhteisen eurooppalaisen kartan piirtäjinä.

Kirjoittaja

Olli Sirkka

Kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Helen Oy:n toimitusjohtaja.

#energia ja Eurooppa #EU
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia