Blogit

Markkinat Omakynä Petra Pynnönen

Suomalaisen energiasektorin digiaika on Eurooppaa edellä

27.06.2024, kello 15:13

Sukelsin kuluneena keväänä Brysselin digikuplaan Energiateollisuus ry:n mahdollistamassa...

Markkinat Omakynä Hanna Höijer

Sukupolvien välisen yhteistyön merkitys kansainvälisessä ilmastopolitiikassa

12.06.2024, kello 13:36

Kello on 02.19 lauantaina 8.6.2024. Kirjoitan tätä hotellin sängyllä Saksan Bonnissa nukahtamisen...

Tuotanto Vieraskynä Justus Luokkanen

Kun jokin on valittava

10.06.2024, kello 12:09

Mistä lähteä avaamaan energia-asioita rouvalle, joka puhutteli minua lounastauolla? Hänen...

Päätä tulevaisuudestasi:

Äänestämällä vaikutat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan suuntaan

09.05.2024, kello 06:00

Teksti Kaneli Seppänen | Kuva Scanstockphoto

Äänestämällä vaikutat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan suuntaan

Europarlamenttivaalit ovat pian täällä, ja vaikka Brysselissä toimivat poliitikot ovat jo palanneet kampanjoimaan kotimaihinsa, monille vaalit saattavat tuntua kaukaiselta asialta. Eurokuplassa elävälle ihmiselle vaalit näkyvät selvästi ja niitä tulee seurattua päivittäin, mutta moni muu ei saata edes tietää milloin vaalit pidetään. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että äänestämällä voimme vaikuttaa suoraan niihin päätöksiin, jotka muokkaavat Euroopan unionin – ja sitä kautta myös kansallisen tason – ilmasto- ja energiapolitiikkaa. 

Vaikka EU:n päätöksentekomekanismit voivat tuntua monimutkaisilta ja etäisiltä, yli 80 prosenttia jäsenmaiden ilmasto- ja energialainsäädännöstä on peräisin EU:n direktiiveistä ja asetuksista. Tämä on merkittävä luku, joka osoittaa, kuinka laajasti EU:n päätökset vaikuttavat kansallisiin toimenpiteisiimme. Esimerkiksi tällä istuntokaudella tehtiin myös ennätysmäärä lainsäädäntöä, jossa vihreä siirtymä sekä ilmasto- ja energiapolitiikka olivat keskiössä. 

Kun suuntaamme äänestyspaikoille, meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka kehittyy tulevalla vuosikymmenellä. Meillä on vielä paljon tehtävänä, jotta planeettamme pysyy asuttavana. Viimeisempänä muistutuksena tästä tuli Euroopan ylikulutuspäivä, joka oli jo viime viikolla: 3. toukokuuta. Äänestämällä vaikutat kestävän huomisen rakentamiseen, sillä seuraavan parlamentin kaudella määritellään pitkälti se, millainen ilmastoarkkitehtuuri meillä on 2030-luvulla ja asetetaan ilmastotavoite vuodelle 2040.  

Ei tule unohtaa sitä, että äänestämällä EU-vaaleissa pääsee myös vaikuttamaan koko unionin politiikkaan. Eli siis minkälaisia tavoitteita ja lainsäädäntöä esimerkiksi Espanjaan, Puolaan tai Belgiaan tulee, sillä yhteisellä energia- ja ilmastopolitiikalla saadaan kaikki jäsenmaat etenemään kohti ilmastoystävällisempiä ratkaisuja.  

Kun puhumme Suomessa siitä, että pienenä maana tarvitsemme muita, niin yhtä lailla muut EU:n jäsenmaat tarvitsevat EU:ta. EU on merkittävä globaali toimija sekä ilmastopolitiikassaan yksi vahvoista edelläkävijöistä ja suunnan näyttäjistä. Suomalaisen äänestäjän äänellä siis pääsee näin vaikuttamaan suurempiin pöytiin, sillä EU:lla on huomattavasti enemmän painoarvoa kansainvälisissä neuvotteluissa kuin yksittäisillä jäsenmailla. 

Viime aikoina globaalit turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat nousseet entistä keskeisemmiksi ja turvallisuus on yksi keskeisiä vaaliteemoja. Kuitenkin onnistunut ilmasto- ja energiapolitiikka on itse asiassa osa laajempaa turvallisuuspolitiikkaa. Ympäristöturvallisuuden ymmärtäminen kokonaisturvallisuuden osana on kriittistä, ja EU:n päätöksenteko tällä saralla vaikuttaa suoraan sekä meidän turvallisuuteemme että planeettamme tulevaisuuteen. 

Äänestäminen on tärkeää, koska se on yksi suorimmista tavoista vaikuttaa politiikkaan, joka ohjaa Euroopan ja koko maailman tulevaisuutta. On elintärkeää, että jokainen meistä ottaa kantaa – jos nimittäin jätä äänesi käyttämättä, joku muu päättää puolestasi.  

Tänä Eurooppa-päivänä muistetaan siis arvostaa ja käyttää äänioikeuttamme tulevissa vaaleissa.

Kirjoittaja

Kaneli Seppänen

kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n EU-asiantuntija

#energia ja Eurooppa
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja