Blogit

Markkinat Omakynä Petra Pynnönen

Suomalaisen energiasektorin digiaika on Eurooppaa edellä

27.06.2024, kello 15:13

Sukelsin kuluneena keväänä Brysselin digikuplaan Energiateollisuus ry:n mahdollistamassa...

Markkinat Omakynä Hanna Höijer

Sukupolvien välisen yhteistyön merkitys kansainvälisessä ilmastopolitiikassa

12.06.2024, kello 13:36

Kello on 02.19 lauantaina 8.6.2024. Kirjoitan tätä hotellin sängyllä Saksan Bonnissa nukahtamisen...

Tuotanto Vieraskynä Justus Luokkanen

Kun jokin on valittava

10.06.2024, kello 12:09

Mistä lähteä avaamaan energia-asioita rouvalle, joka puhutteli minua lounastauolla? Hänen...

COP28

30.11.2023, kello 14:01

Teksti Petteri Haveri | Kuva Scanstockphoto

COP28

YK:n ilmastokokous Dubaissa alkoi 30.11. ja päättyy 12.12. Kokousta on etukäteen luonnehdittu tärkeimmäksi sitten Pariisin ilmastokokouksen, mutta kokouksen tulokset lopulta määrittävät sen merkityksen.

Kokouksen asialistan tärkein kokonaisuus on ’global stocktake’, eli Pariisin sopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus: missä päästövähennysten kanssa mennään ja mihin tähänastiset sitoumukset riittävät. Jo etukäteen on selvää, että vaikka päästövähennyksissä on edetty, globaalisti ollaan kaukana Pariisissa sovitusta tavoitteesta rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Huomio kiinnittyykin, miten tästä eteenpäin? Maat asettavat seuraavat päästövähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä, ja jo nyt Dubaissa pitäisi saada käsitystä ja sitoutumista ilmastopolitiikan tavoitteellisuudesta.

Lähde: Emissions Gap Report 2023: Broken Record

EU on etukäteen nostanut tavoitteiksi saada kokouksessa myös kirjauksia ilmastopolitiikkaa edistävistä maailmanlaajuisista sitoumuksista, ’fossiilisista polttoaineista luopuminen’, uusiutuvan energiantuotannon kolminkertaistaminen’ ja ’energiatehokkuuden kaksinkertaistaminen’. Nähtäväksi jää, miten nämä edistävät tärkeintä, eli sitoutumista ja toimia globaalien ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Euroopassa valitettavan moni maa on vieläkin kroonisesti riippuvainen paitsi öljystä, myös kivihiilestä ja maakaasusta. Uusiutuvien tavoitteen korostamisella on vähätelty ydinvoiman merkitystä ja energiatehokkuudelle on kehitetty jos jonkinlaista laskennallista himmeliä.

Oman mausteensa kokoukselle antaa sen järjestäminen Dubaissa ja että kokouksen puheenjohtajaksi on nimetty sikäläisen öljy-yhtiön johtaja Sultan al-Jaber. Toisaalta Dubaissa tiedetään, miltä lämpötilan kohoaminen tuntuu ja mitä korkeilta lämpötiloilta suojautuminen maksaa. Kuten viime vuonna Egyptissä, tälläkin kertaa huomio kiinnittyy enenevästi teollistuneisiin kehittyviin maihin, kuten Kiinaan. Alkavatko ne tunnistaa itsensä päästöintensiivisiksi teollisuusmaiksi, joilla ei ole enää yhtään tekosyytä jäljellä olla nostamatta ilmastopolitiikkansa tavoitteellisuutta? Samalla vähemmän kehittyneille maille pitäisi tarjota vaihtoehtoja kivihiilelle kasvavan energiantarpeensa kattamiseen. Tässä olisi paikka suomalaisellekin kädenjäljelle.

Kokous itsessään tähän asti suurin ilmastokokous.  Erilaisiin sivutapahtumiin odotetaan jopa 80 000 osallistujaa. Suomelle ja suomalaisille yrityksille kokous myös sillä tavalla historiallinen, että Suomella on ensimmäistä kertaa kokouksessa oma tapahtumakeskus, paviljonki. Dubain kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia ja Suomen paviljongin ohjelmaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #ilmastoCOP28 sekä #COP28Finland. Suomen paviljongin ohjelma välitetään suorana lähetyksenä verkossa.

Kirjoittaja

Petteri Haveri

kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n ekonomisti

#ilmastonmuutos #ilmastopolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja