Blogit

Markkinat Omakynä Antti Kohopää

Ympäristöneuvostossa ilmastopolitiikan tulevaisuus

22.03.2024, kello 13:48

Maanantaina Brysselissä kokoustaa ympäristöneuvosto. Ympäristöneuvostoon kuuluvat EU-maiden...

Omakynä Tuotanto Marja Rankila

Pienistä puroista kasvaa suuri virta

20.03.2024, kello 15:12

Keskusteluissa nousee usein eteen väite, että vesivoimaa ei enää tulevaisuudessa tarvita, kun...

COP28

30.11.2023, kello 14:01

Teksti Petteri Haveri | Kuva Scanstockphoto

COP28

YK:n ilmastokokous Dubaissa alkoi 30.11. ja päättyy 12.12. Kokousta on etukäteen luonnehdittu tärkeimmäksi sitten Pariisin ilmastokokouksen, mutta kokouksen tulokset lopulta määrittävät sen merkityksen.

Kokouksen asialistan tärkein kokonaisuus on ’global stocktake’, eli Pariisin sopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus: missä päästövähennysten kanssa mennään ja mihin tähänastiset sitoumukset riittävät. Jo etukäteen on selvää, että vaikka päästövähennyksissä on edetty, globaalisti ollaan kaukana Pariisissa sovitusta tavoitteesta rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Huomio kiinnittyykin, miten tästä eteenpäin? Maat asettavat seuraavat päästövähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä, ja jo nyt Dubaissa pitäisi saada käsitystä ja sitoutumista ilmastopolitiikan tavoitteellisuudesta.

Lähde: Emissions Gap Report 2023: Broken Record

EU on etukäteen nostanut tavoitteiksi saada kokouksessa myös kirjauksia ilmastopolitiikkaa edistävistä maailmanlaajuisista sitoumuksista, ’fossiilisista polttoaineista luopuminen’, uusiutuvan energiantuotannon kolminkertaistaminen’ ja ’energiatehokkuuden kaksinkertaistaminen’. Nähtäväksi jää, miten nämä edistävät tärkeintä, eli sitoutumista ja toimia globaalien ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Euroopassa valitettavan moni maa on vieläkin kroonisesti riippuvainen paitsi öljystä, myös kivihiilestä ja maakaasusta. Uusiutuvien tavoitteen korostamisella on vähätelty ydinvoiman merkitystä ja energiatehokkuudelle on kehitetty jos jonkinlaista laskennallista himmeliä.

Oman mausteensa kokoukselle antaa sen järjestäminen Dubaissa ja että kokouksen puheenjohtajaksi on nimetty sikäläisen öljy-yhtiön johtaja Sultan al-Jaber. Toisaalta Dubaissa tiedetään, miltä lämpötilan kohoaminen tuntuu ja mitä korkeilta lämpötiloilta suojautuminen maksaa. Kuten viime vuonna Egyptissä, tälläkin kertaa huomio kiinnittyy enenevästi teollistuneisiin kehittyviin maihin, kuten Kiinaan. Alkavatko ne tunnistaa itsensä päästöintensiivisiksi teollisuusmaiksi, joilla ei ole enää yhtään tekosyytä jäljellä olla nostamatta ilmastopolitiikkansa tavoitteellisuutta? Samalla vähemmän kehittyneille maille pitäisi tarjota vaihtoehtoja kivihiilelle kasvavan energiantarpeensa kattamiseen. Tässä olisi paikka suomalaisellekin kädenjäljelle.

Kokous itsessään tähän asti suurin ilmastokokous.  Erilaisiin sivutapahtumiin odotetaan jopa 80 000 osallistujaa. Suomelle ja suomalaisille yrityksille kokous myös sillä tavalla historiallinen, että Suomella on ensimmäistä kertaa kokouksessa oma tapahtumakeskus, paviljonki. Dubain kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia ja Suomen paviljongin ohjelmaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #ilmastoCOP28 sekä #COP28Finland. Suomen paviljongin ohjelma välitetään suorana lähetyksenä verkossa.

Kirjoittaja

Petteri Haveri

kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n ekonomisti

#ilmastonmuutos #ilmastopolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja