Ilmastotoimien rahoitus ja ilmastojohtajuus haussa COP29-kokouksessa Bakussa
11.11.2024, kello 10:15
Teksti Petteri Haveri | Kuva Scanstockphoto
Bakun ilmastokokouksessa pitäisi löytää keinot lisätä kehittyvien maiden ilmaistorahoitusta.
Bakun COP29:ssä pääteema on ilmastotoimien rahoituksen tulevaisuus. Toiveissa kehittyvillä mailla on ilmastorahoituksen lisääminen ja kehittyneillä mailla uusien rahoituslähteiden löytäminen. Innovatiiviset rahoitusmekanismit ja yhteistyö ovat avainasemassa.
Belemin COP30-kokoukseen mennessä kaikkien Pariisin sopimuksen osapuolien tulisi päivittää kansalliset sitoumuksensa, Nationally Determined Contributions (NCD). Jokaisen ilmastokokouksen onnistumista mitataan kuitenkin sillä, miten hyvin kyseisen kokouksen yhteydessä saadaan tietoa konkreettisista toimista, sitoumuksia ja tavoitteista päästöjen vähentämisessä. Länsimaissa päästövähennyksiä pitäisi nopeuttaa, ja kehittyvissä maissa saada päästöjen kasvu taittumaan. Esimerkkiä odotetaan puheenjohtajamaiden troikalta. Yhdistyneet Arabiemiraatit antoikin päivityksen omaan sitoumukseensa keskiviikkona 6.11. luvaten lähes 50 % päästövähennykset 2035 mennessä.
Tiedossa on jo, että EU:lta uutta sitoumusta ei ole tulossa. Euroopan komissio on esittänyt -90 prosentin päästövähennystavoitetta vuoteen 2040 mennessä, mutta sen käsittely EU:n toimielimissä ei ole vielä alkanut. Mahdollisesti päätös jää Tanskan puheenjohtajakaudelle syksyyn 2025 ja edelleen aivan kalkkiviivoille ennen Belemin kokousta.
Lähde: Euroopan komission Climate Action Progress Report for 2023
Ilmastotoimien rahoitus on tähän mennessä ollut pitkälti EU:n ja USA:n vastuulla Työhön tarvitaan lisää hartioita. Bakussa on tärkeää löytää uusia rahoituslähteitä ja sitouttaa muita maita mukaan. Erityisesti katseet kohdistuvat Kiinaan, joka on tärkeä myös päästöjä vähentävien energiaratkaisujen valmistajana. Voisiko Bakussa löytyä ratkaisuja, missä Kiina voisi hyödyntää teollisuuttaan ja teknologiavientiä tehokkaammin ilmastotoimien tukemiseksi? Uusia ratkaisuja kaivattaisiin erityisesti kehittyvissä maissa. IEA:n teknologiaraportin mukaan Kiinan vuotuisen teknologiaviennin pitäisi olla lähes 400 miljardia dollaria 2035, että ilmastositoumukset olisi mahdollista saavuttaa.
Lähde: IEA Energy Technology Perspectives 2024
Bidenin kauden päätös ja Trumpin valinta muuttavat USA:n linjaa ja vaikuttavat neuvotteluiden kulkuun. Kiinan ja USA:n välinen yhteistyö on ollut tärkeä edellytys menestyksekkäille COP-kokouksille. Miten käy Bakussa?
Seuraa näitä:
NDC-julkistukset ennen kokousta ja kokouksen jälkeen
Kiinan ja USA:n välinen ilmastodiplomatia
Edistyminen Pariisin sopimuksen artikla 6:n toimeenpanosta
Kirjoittaja
Petteri Haveri
kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n ilmastopolitiikan asiantuntija
Kommentoi
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *
Kommentit ()
Ei kommentteja