Blogit

Markkinat Omakynä Antti Kohopää

Ympäristöneuvostossa ilmastopolitiikan tulevaisuus

22.03.2024, kello 13:48

Maanantaina Brysselissä kokoustaa ympäristöneuvosto. Ympäristöneuvostoon kuuluvat EU-maiden...

Omakynä Tuotanto Marja Rankila

Pienistä puroista kasvaa suuri virta

20.03.2024, kello 15:12

Keskusteluissa nousee usein eteen väite, että vesivoimaa ei enää tulevaisuudessa tarvita, kun...

Kansainvälinen raha ja kaupunkienergia

20.11.2023, kello 16:13

Teksti Jukka Relander | Kuva Scanstockphoto

Kansainvälinen raha ja kaupunkienergia

Kansainvälinen sijoitusyhtiö abrdn (lisää itse vokaalit) osti 49 % mikkeliläisestä ESE:stä. Tai on ostamassa, kunhan erilaiset elimet vahvistavat tapahtuneen.

Tapaus ei ehkä aivan yllä ennakkotapaukseksi, mutta tavallaan kuitenkin. Ei noissa kaupunkiyhtiöissä ihan hirvittävästi vierasta pääomaa ole.

Mikkelillä oli syynsä myydä. Kaupunki oli valahtaa kriisikunnaksi, ja talouteen tarvittiin tilkkeitä. Pitkään puhuttiin, lopulta poliitikot olivat kaupasta jokseenkin yksimielisiä.

Kaupunki sai rahaa, ja samalla menettää puolet osingoista. Pahimmillaan operaatio lämmittää vain hetken, sitten kintuilla on entistä kylmempi. Parhaimmillaan kauppa on kaupungin näkökulmasta mielekäs, kunhan vapautuvalle pääomalle saadaan tavalla tai toisella suurempi tuotto muualta kuin omasta energiayhtiöstä. Eiköhän Mikkelissä osata laskea.

Tapaus on kiinnostava myös Mikkeliä suuremmissa piireissä. Ja niitäkin siis todella on, rakkaat savolaiset.

Prosenttia vaille puolikkaan osuuden ostanut brittitaustainen Aberdeen on harjoitellut suomalaisen energiayhtiön vähemmistöomistusta Loimuan osakkaana, ja ilmeisesti kokemukset ovat olleet myönteisiä. Loimua on aiemmin irrotettu Eleniasta, ja toimii useilla paikkakunnilla. Lisäksi Aberdeen omistaa enemmistön Outokummun Energiasta ja vähemmistön Riihimäen lämmöstä.

Mikkelissä kyse on paikallisen yhteisön ja skottilaisen rahan liitosta. Kaupunkiyhtiöitä omistajaohjataan yleensä joko niin, että painotetaan osinkotuottoa kunnan kulujen kattamiseksi, tai niin, että pyritään samaan edullista energiaa kaupunkilaisille jopa tuottojen kustannuksella. Usein yhden kylän yhtiöt painottavat tuottoja, seudulliset usean kunnan yhtiöt taas ohjataan tarjoamaan edullista energiaa, koska tuotot hajautuvat moneen kuntaan joka tapauksessa. Mutta nämä ovat vain painotuksia, ja poikkeuksia on.

Aberdeen sijoittuu maailman johtavien kestävää sijoitustoimintaa harjoittavien yritysten listalla korkealle, mutta sen ensisijainen intressi ei ole tarjota energiaa kaupunkilaisille mahdollisimman halvalla, vaan se etsii sijoitetulle pääomalle yhtiön politiikan mukaista tuottoa. Muutos ei tässä suhteessa ole välttämättä merkittävä, samaa on Mikkelikin hakenut.

Suurin muutos on omistamisen taidossa. Olen itsekin istunut kuntapoliitikkona kaupunkiyhtiön hallituksessa, ja aika maallikkoja oltiin asian suhteen koko katras. Meistä ei kerta kaikkiaan ollut toimitusjohtajan sparraajaksi, välkyimmät osasivat sentään vähän katsella kaupunkilaisten rahojen perään. Abrdn tuo hallitukseen ammattilaisia eri taustoista. Tarjolla on tukea uusiin avauksiin, yhteiskunnallisia kontakteja ja jämäkkää laskutaitoa. Skottilaiset tunnetaan muuten piheinä.

Voi olla, että ESEn toiminnassa ei tapahdu järjestelyiden johdosta kovin merkittäviä muutoksia, ja yhtiö on hyvässä trimmissä jo valmiiksi. Mutta kannattaa seurata. Mikkelin malli saattaa saada jatkoa jossain muualla.

Kirjoittaja

Jukka Relander

kirjoittaja on Energiauutisten päätoimittaja

#energiamarkkinat
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Jorma Väkiparta
Jyväskylän Energiaa eli nykyisiä Alva yhtiöitä on kaupunki moneen kertaan yrittänyt myydä joko kokonaan tai osittain. Sitten päätetty savilaisittain "voihan se olla toisinniin". Kun olin JE:n TJ, kysyivät monet poliitikot minulta, kannattaako myydä? Totesin, että on omistajan asia, mutta uskotteko Joulupukkiin, kun oli joulun alla Hallitukseen valittiin myyntiä kannattavia kh:n jäseniä, mutta he rakastuivat lypsävään lehmään.