Blogit

Markkinat Omakynä Jukka Relander

Mammutista gaselliksi

16.05.2024, kello 09:00

Viime keväänä alallamme keskusteliin siitä, onko energiakriisi jo päättynyt. Alan yhtiöiden...

Markkinat Omakynä Kaneli Seppänen

Äänestämällä vaikutat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan suuntaan

09.05.2024, kello 06:00

Europarlamenttivaalit ovat pian täällä, ja vaikka Brysselissä toimivat poliitikot ovat jo palanneet...

Markkinat Omakynä Petri Sallinen

Energiajournalismi on harvojen herkku

03.05.2024, kello 09:54

Energia-alan lainsäädännöstä 80 prosenttia valmistellaan Brysselissä, ja lehdistönvapautta...

Kesäharjoittelijan kynästä: Viestintää ja vaikuttamista energia-alalla

18.08.2023, kello 15:27

Teksti Sanna Antila | Kuva Scanstockphoto

Kesäharjoittelijan kynästä: Viestintää ja vaikuttamista energia-alalla

Hakiessani viestintäharjoittelijan paikkaa Energiateollisuus ry:llä ei ala ollut minulle sähkön hintojen uutisointia syvemmin tuttu. Harjoittelupaikkailmoituksen tullessa vastaan päädyin kuitenkin nopealla googlauksella ET:n verkkosivujen etusivulle, jossa mainitaan ensimmäisenä ilmastoneutraali Suomi sekä hiilineutraali energiajärjestelmä. Koska parikymppisenä sukupolveni suurimpiin huoliin kuuluu ilmastonmuutos, kiinnostukseni heräsi heti. Halu työskennellä näiden teemojen ympärillä, sekä mielenkiinto täysin uutta ja tuntematonta alaa kohtaan saivat minut lähettämään hakemuksen, ja ilokseni nappasinkin paikan viestinnän kesäharjoittelijana.

Energia-alalle täysin uutena tulijana opeteltavaa oli paljon. Vaikka viestijän ei tarvitse olla kaikkien aiheiden asiantuntija voidakseen viestiä, on sisällön tunteminen tietyllä tasolla tärkeää, jotta oikea viesti välittyy. Ensimmäisillä viikoilla etsin tietoa niin kaukolämmön tuotannosta kuin energiamarkkinoiden toiminnasta. Onnekseni ET:llä harjoittelija saa kattavan perehdytyksen, ja harjoitteluni aluksi sainkin kuulla niin energiantuotannosta, markkinoista kuin lakipykälistä alan asiantuntijoilta. Vähitellen kokonaiskuva alasta alkoi hahmottua, vaikka uutta opittavaa riittääkin – eikä se varmasti tule loppumaan. Itselleni suurimpia yllätyksiä oli se, kuinka laaja energia-ala on, ja miten eri sen toimijat kietoutuvat yhteen; pelkästään eri sähkön ja lämmön tuotantomuotojen määrä saavat harjoittelijan pään pyörälle. Positiivisena yllätyksenä itselleni tuli se, kuinka paljon Suomen sähkötuotannosta on jo hiilineutraalia. Vaikka energian tuotanto on viime vuosina ollut otsikoissa jatkuvasti, olivat positiiviset puolet jääneet vähemmälle uutisoinnille. Harjoitteluni parhaisiin puoliin onkin kuulunut oman tietämykseni lisääntyminen siitä, miten energia-ala osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan – parasta lääkettä ilmastoahdistukselle.

Itse alaan tutustumisen lisäksi olen päässyt harjoitteluni aikana tutustumaan alan ihmisiin. Kesäkuussa järjestetyssä Suomi-Areenassa tapasin useiden eri yritysten edustajia ja sain konkreettisemman käsityksen niin siitä, minkälaisia ihmisiä alalla työskentelee, kuin alan pinnalla olevista teemoista. Erityisesti vety ja puhdas energia nousivat aiheissa esille, ja kiinnostavia keskusteluja riitti. Alan monipuolisuuteen tutustuin myös työtehtävieni kautta. Haastattelin kesän aikana kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita eri yrityksistä, joista monet olivat samassa tilanteessa kuin minä: ensimmäistä kertaa energia-alan työssä. Oli kiinnostavaa kuulla muiden harjoittelijoiden ajatuksia ja tutustua heidän työtehtäviinsä. Usealla haastattelemallani nuorella työntekijällä mielenkiinto alaa kohtaan pohjautui samaan kuin itselläni, eli haluun työskennellä ilmastoteemojen ympärillä sekä kiinnostukseen kasvavaa alaa kohtaan.

Nyt kun kesä ja samalla harjoittelujaksoni lähestyvät loppuaan voin todeta, että odotukseni harjoittelua kohtaan ovat täyttyneet ja monilta osin ylittyneetkin. Lähdin harjoitteluun sillä ajatuksella, että haluan oppia uudesta alasta, ja samalla kehittää taitojani viestijänä. Uusia oppeja on tullut niin valtavasti, että kaikkea en ole edes pystynyt sisäistämään. Myös itselleni täysin uusi alue on ollut edunvalvonta ja lobbaus, jotka viestinnän näkökulmasta tutustuttivat minut vaikuttamisviestintään. On ollut kiinnostavaa seurata, miten alan työssä tekniikka, lait ja politiikka kietoutuvat yhteen niin, että kaikkien näiden alojen asiantuntijoita tarvitaan. Ja näiden kaikkien osa-alueiden tueksi tarvitaan tietysti viestintää: viestijä on se, joka muuntaa asiantuntijoiden tiedon kaikille ymmärrettävään muotoon. Omalta osaltani voin todeta, että harjoittelu avasi itselleni uuden mahdollisuuden tulevaisuuteen, sillä aiemmin en osannut edes ajatella energia-alaa mahdollisena tulevaisuuden työpaikkana. Nyt päästessäni kurkistamaan alan toimintaan heräsi mielenkiintoni alaan myös tulevaisuuden kannalta. Monet erilaiset yritykset ja muut toimijat sekä mahdollisuus tehdä vaikuttavaa työtä takaavat sen, että työ energia-alalla kiinnostaa minua myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja

Sanna Antila

kirjoittaja työskenteli kesätöissä Energiateollisuus ry:n viestinnässä

#energia
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja