Blogit

Markkinat Omakynä Jukka Relander

Mammutista gaselliksi

16.05.2024, kello 09:00

Viime keväänä alallamme keskusteliin siitä, onko energiakriisi jo päättynyt. Alan yhtiöiden...

Markkinat Omakynä Kaneli Seppänen

Äänestämällä vaikutat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan suuntaan

09.05.2024, kello 06:00

Europarlamenttivaalit ovat pian täällä, ja vaikka Brysselissä toimivat poliitikot ovat jo palanneet...

Markkinat Omakynä Petri Sallinen

Energiajournalismi on harvojen herkku

03.05.2024, kello 09:54

Energia-alan lainsäädännöstä 80 prosenttia valmistellaan Brysselissä, ja lehdistönvapautta...

Puhdas energia on talouden selkäranka myös alkavalla hallituskaudella

22.06.2023, kello 12:41

Teksti Jukka Relander | Kuva Scanstockphoto

Puhdas energia on talouden selkäranka myös alkavalla hallituskaudella

Uuden hallitusohjelman energiapoliittiset kirjaukset ovat maltillisia ja muutokset loppujen lopuksi aika vähäisiä. Energiateollisuuden tärkein tavoite toteutui: toimintaympäristö pysyy ennakoitavana, ja investoinnit voivat jatkua.

Kaukolämmittäjät varmasti iloitsevat, että puupolttoaineelle ei ole tulossa uusia veroja, tuulivoimayhtiössä taas mietitään, että mitä täsmälleen ottaen tarkoittaa velvoite osallistua kapasiteettimekanismiin, jolla pyritään takaamaan sähkön saatavuus myös, kun on tyyntä ja pilvistä, mutta jonka muoto ei ole vielä täsmentynyt. Samaan aikaan ohjelmassa ilmaistaan selkeä tuki sekä merituulivoimalle, että tuulivoiman rakentamiselle Itä-Suomeen. Hallitus asettuu selkeästi ydinvoiman lisärakentamisen kannalle, ja aikoo päivittää ydinenergialain mahdollistamaan myös tyyppihyväksyttyjen SMR voimaloiden rakentamisen. Hallitus aikoo päivittää lain viimeistään 2026 mennessä. Ydinenergian sääntelyn yksityiskohtaisuuden ja pykäläviidakon sakeuden vuoksi tavoite on hallitusohjelman kunnianhimoisimmasta päästä.

Ilmastolakia hallitus ei aio muuttaa. Ja hyvä näin, tolppia ei pidä siirrellä kesken pelin. Puhtaaseen energiaan ja sitä hyödyntävään teollisuuteen on odotettavissa pienen kansantalouden verran investointeja. Siis aivan järjetön vuo, johon todella kannattaa hypätä mukaan.

Energiasektorin puhdistuminen mahdollistaa päästövähennykset myös muilta. Ja ne muut ovat kiinnostuneita päästöjensä vähentämisestä, koska se nyt vain on vastuullista. Lisäksi rahoittajat katsovat päästöt riskeiksi, ja kuluttajat haluavat puhdasta pöytään. Energian puhtaus alkaa olla myös kustannuskysymys, ja syy siihen, miksi oma sähkömme on eurooppalaisessa vertailussa hyvin kilpailukykyistä.

Omien poliittisten toimiemme lisäksi EU on antanut aika vahvan sysäyksen siirtyä puhtaampaan tuotantoon. Green transition (lausutaan kliin tlansissön) on ollut istuvan komission kokoava teema. Vaikutuksiakin on ollut. Esimerkiksi Saksan energiasektorilla päästöt ovat todella vähentyneet komission kaudella, olkoon suurin syy siihen sitten komission toteuttama politiikka, tai päästöoikeuksien kohonneet hinnat. Suomessa päästökäyrän sukellus on ollut syvempi.

Uuden hallituksen lisäksi saamme ensi vuonna pidettävien eurovaalien päätteeksi myös uuden komission. Valistuneiden veikkausten mukaan vahvoja elementtejä sen ohjelmassa tulevat olemaan Euroopan riippumattomuuden ja energiainfrastruktuurin vahvistaminen. Kiina on kasvava riski, Venäjän riski realisoitui jo. Tuotantoa halutaan vetää maailmalta takaisin Eurooppaan – ja se taas ei onnistu, jos energiaa ei saada sinne missä sitä tarvitaan. Ongelma on käsillä jo nyt. Esimerkiksi Göteborgissa on jouduttu lykkäämään vetyinvestointia, kun sähköä ei kerta kaikkiaan saada siirrettyä idästä länteen. Monessa Euroopan maassa lähtötaso on vielä huonompi, saati sitten, kun terästeollisuus palaa Kiinasta Ruhrin laaksoon tai eteläiseen Belgiaan.

Nyt on käynnistymässä energiasiirtymän toinen vaihe. Päästövähennykset ovat pohjoisessa hyvällä uralla, ja muuallakin meneillään. Seuraavaksi puhutaan sähkön saatavuudesta, siirrosta ja riittävyydestä. Ja tietenkin hinnasta, joka puhuttaa monen Euroopan maan kuluttajia ja poliitikkoja vielä ensi talvenakin.

Ennakoitava toimintaympäristö auttaa taklaaman näitä haasteita, paitsi Suomessa, myös Euroopassa. Aloittavan hallituksen ohjelma mahdollistaa suunnan säilymisen Suomessa, toivottavasti sama toteutuu myös Euroopassa.

Kirjoittaja

Jukka Relander

kirjoittaja on Energiauutisten päätoimittaja

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja