Blogit

Markkinat Omakynä Jukka Relander

Mammutista gaselliksi

16.05.2024, kello 09:00

Viime keväänä alallamme keskusteliin siitä, onko energiakriisi jo päättynyt. Alan yhtiöiden...

Markkinat Omakynä Kaneli Seppänen

Äänestämällä vaikutat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan suuntaan

09.05.2024, kello 06:00

Europarlamenttivaalit ovat pian täällä, ja vaikka Brysselissä toimivat poliitikot ovat jo palanneet...

Markkinat Omakynä Petri Sallinen

Energiajournalismi on harvojen herkku

03.05.2024, kello 09:54

Energia-alan lainsäädännöstä 80 prosenttia valmistellaan Brysselissä, ja lehdistönvapautta...

Vihreys muuttuu investoinneiksi

31.05.2023, kello 11:03

Teksti Petri Sallinen | Kuva Scanstockphoto

Vihreys muuttuu investoinneiksi

Niinhän siinä sitten kävi. Vihreät päiväunet ja utopiat ovat muuttumassa investoinneiksi — tai ainakin investointisuunnitelmiksi. Amerikkalainen Plug Power suunnittelee rakentavansa Suomeen kolme puhdasta vetyä tuottavaa laitosta. Investointien arvo asettuu neljän ja seitsemän miljardin euron välille. Työtä laitokset tarjoaisivat noin tuhannelle henkilölle ja vielä useammalle rakennusvaiheen aikana.

Miksi amerikkalainen yritys haluaa Euroopan pohjoisimpaan nurkkaan ärhentelevän karhun naapuriin? Syynä on Suomen sitoutuminen uusiutuvan energian käytön lisäämiseen, kuuluu vastaus. Plug Powerin mukaan Suomi valikoitui kymmenien kandidaattien joukosta parhaaksi paikaksi ryhtyä suunnittelemaan paikkaa uusille laitoksille. Suuria määriä puhdasta sähköä puhtaan vedyn valmistamiseksi ei ole joka paikassa tarjolla.

Suomalaiset joutuvat odottamaan vielä muutaman tovin ennen kuin Plug Power kääri hihat ja ryhtyy kaivamaan kuoppia perustuksille. Sitä odoteltaessa merituulivoiman roolia, rakentamisen periaatteita ja kiinteistöverokohtelua voidaan virittää poliittisilla päätöksillä selkeämpään kuosiin. Merituulivoiman ja maatuulivoiman käyttöön aika moni vetytalouden hanke on suunniteltu perustuvan.

Tällä hetkellä yli 90 prosenttia suomalaisesta sähköstä tuotetaan päästöttömästi. Sähköntuotanto on puhdistunut nopeasti, kun kivihiilen, maakaasun ja öljyn käyttö on korvattu puhtailla tuotantomuodoilla. Sitä paitsi sähköntuotanto on puhdistunut muilla kuin polttamiseen perustuvilla tekniikoilla: tuulella, ydinvoimalla ja auringolla.

Biopolttoaineiden osuus sähköntuotannossa on kasvanut vain hitusen, kun biomassojen käytöllä on korvattu hiilidioksidipäästöjä aiheuttavaa turvetta sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa. Suuressa kuvassa kaikenlainen polttamiseen perustuva sähköntuotanto on kuitenkin laskussa — olivatpa sitten kyseessä biopolttoaineet tai fossiiliset polttoaineet.

Norjalainen Blastr Green Steel -terästeollisuusyritys ehti apajille amerikkalaisia ennen. Norjalainen puhdasta terästä valmistava yritys ilmoitti jo alkuvuodesta halukkuutensa rakentaa uuden terästehtaan Inkooseen — Fortumin vanhan kivihiilivoimalaitoksen tontille, syväsataman kylkeen ja järeiden kantaverkkoyhteyksien kainaloon.

Suunnitelmissaan norjalaiset arvostavat suomalaisen kansantalouden vakautta, hyvässä kunnossa olevia sähköverkkoja ja päästötöntä sähköä. Toteutuessaan Blastr Green Steel tuottaisi vuosittain 2,5 miljoonaa tonnia terästä — yhtä paljon kuin SSAB:n tehdas tuottaa Raahessa. Töitä uusi tehdas tarjoaisi 1200 työntekijälle. Investointien arvoksi on laskettu neljä miljardia euroa.

Suomalaisten rakentama näkymä energiatulevaisuudesta on ehtinyt jo vakuutta muutaman suuren toimijan. Todennäköisesti tukku pienempiä toimijoita pohtii samaa. Energiapolitiikan harjoittajilla ja energia-alan yrityksillä on nyt syytä henkseleiden paukutteluun: on osattu tehdä hyviä päätöksiä ja on osattu kääriä hihat oikeaan aikaan. Tästä eteenpäin tapahtunutta on helppo vahvistaa ja pitää näkymät selkeinä. Yksi näkymää saadaan, kun uusi hallitus julkaisee ilmasto- ja energiapoliittisen strategiansa — toivottavasti ripeämmin kuin jo työnsä lopettanut hallitus.

Samaan aikaan energiateollisuus jatkaa valitsemallaan tiellä. Tänäkin vuonna uutta tuulivoimalaitoskapasiteettia valmistuu tuhansia megawatteja. Poliittisilla päätöksillä kehitystä voidaan kuitenkin vauhdittaa — esimerkiksi selkiyttämällä lupakäytäntöjä. Nyt uusien voimalaitosten valmistuminen suunnittelupöydältä tuotantokoneiksi kestää jopa kahdeksan vuotta — luvattoman kauan.

Ulkomaiset investoinnit tuovat uusia pääomia suomalaiseen kansantalouteen. Samalla tavalla Suomi teollistui 1900-luvun alussa. Pääomien lisäksi investoinnit tarjoavat työtä ja verotuloja — ilmastokin puhdistuu. Kaikki voittavat.

Kirjoittaja

Petri Sallinen

kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

#energiatalous #uusiutuva energia
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja