Energiateatteria amerikkalaiseen tapaan

09.01.2025, kello 16:08

Teksti Petri Sallinen | Kuva Scanstockphoto

Energiateatteria amerikkalaiseen tapaan

Amerikkalainen energiapolitiikka kokee todellinen kasvojen pesun, jos Donald Trumpin maalailemat ideat toteutuvat. Esimerkiksi sopii Trumpin valinta hallituksen uudeksi energiaministeriksi. Energiaministeri Chris Wright on mm. todennut, että ilmastonmuutos ei ole sään ääri-ilmiöiden aiheuttaja.

— Ilmastokriisiä ei ole, emmekä ole keskellä energiamurrosta, kuten Wright väittää.

Wright on Liberty Energy -nimisen energiayrityksen toimitusjohtaja. Liberty Energy tuottaa maakaasua, liuskekaasua ja liuskeöljyä vesisärötystekniikalla. Maahan porataan pari kilometriä syvä reikä, johon pumpataan vettä, hiekkaa ja kemikaaleja kovalla paineella. Paine murtaa huokoisen kiven, jolloin kaasu irtoaa siitä.

Kun amerikkalaiset onnistuivat kehittämään vesisärötyksestä 2000-luvun alussa taloudellisesti kannattavan menetelmän, parani USA:n energiaomavaraisuus hetkessä — ja huimasti. Kaasun osalta Yhdysvallat on jo omavarainen. Samalla amerikkalaisten mielenkiinto Lähi-Idän öljyvarantoja kohtaan hiipui.

Otaniemessä St1 kokeili amerikkalaisten kehittämää porausmenetelmää, mutta huonolla menestyksellä. Suomalainen peruskallio rikkoi laitteet eikä maan uumenissa ollut tarjolla riittävän lämmintä kaukolämpövettä.

Keski-Euroopassa olisi vesisärötykseen soveltuvia kohteita. Vesisärötyshuumassa niitä kartoitettiin monessa maassa. Menetelmän ympäristöhaitat kuitenkin epäilyttävät. Poraamisessa kuluu runsaasti vettä. Riskinä on pohjavesien pilaantuminen.

Liuskekaasua käytetään samaan tapaan kuin maakaasua. Sen polttaminen aiheuttaa hieman enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin maakaasu, mutta puolet vähemmän kuin kivihiilen polttaminen.

Liuskekaasu ja liuskeöljy ovat kuitenkin vain fossiilisia polttoaineita — ilmaston kannalta yhtä huonoja kuin muutkin fossiiliset polttoaineet. Tämä on yksi syy, miksi EU-maat eivät asiasta lopulta innostuneet — parempi kehittää jotain sellaista, mikä ei ole fossiilista. Kaikesta huolimatta — tai ehkä juuri siksi — Trump on hehkuttanut tuoreen energiaministerinsä saavutuksia.

— Wright on Yhdysvaltain liuskevallankumouksen pioneeri.

Wrightin vanavedessä kaikenlainen amerikkalainen fossiilisten polttoaineiden käyttö voi nousta arvoon arvaamattomaan. Enää ei ole tarvetta siirtyä käyttämään puhtaita energiamuotoja, kun fossiilisia on tarjolla. Politico lehden mukaan energiaministeriö ja sen vetäjä ovat tärkeissä rooleissa, kun fossiilisten polttoaineiden tukemisesta päätetään Yhdysvalloissa.

Toinen merkittävä pelaaja on USA:n kansallinen energianeuvosto. Neuvosto säätelee mm. energia-alan yritysten toimintaa. Nyt sääntelyä todennäköisesti puretaan.

Presidentti Joe Bidenin aikana energiaministeriö lainoitti ja tuki taloudellisesti sellaisia yrityksiä, jotka vähensivät fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja korvasivat niitä puhtailla tai vähähiilisillä energiamuodoilla.

Miten puhtaaseen teknologiaan panostaneiden yritysten nyt käy? Jatkavatko ne valitsemallaan tiellä huolimatta uuden presidentin hallinnon ratkaisuista?

Kanada on jo ehtinyt vastata Trumpin uhkailuun tuontitullien nostamisesta. Silloin loppuisi sähkön vienti Kanadasta Yhdysvaltoihin. Amerikkalaisen mittapuun mukaan kahdentoista terawattitunnin viipale kanadalaista sähköä vuodessa ei ole kovin paljon. Se on vain pari terawattituntia enemmän kuin sähkön tuonti oli Venäjältä Suomeen ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Mediatietojen mukaan amerikkalaiset sähköntuottajat kykenevät korvaamaan kanadalaisen sähkön helposti — tosin eivät yhtä edulliseen hintaan. Öljyäkin Kanadasta viedään Yhdysvaltojen puolelle. Toistaiseksi maiden välinen öljykauppa on saanut jäädä keskinäisen uhoilun ulkopuolelle. Se saattaa olla kummallekin osapuolelle liian arvokas pala hukattavaksi.

Kirjoittaja

Petri Sallinen

kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja