Blogit

Jäsenkynä Tuotanto Juha Räsänen

Kaukolämpöjärjestelmät rakentamassa yhteisöllisyyttä

01.12.2023, kello 10:16

Energiateollisuus ry julkaisi lokakuussa suomalaisten energia-asenteita koskevan tutkimusraportin....

Omakynä Tuotanto Petteri Haveri

COP28

30.11.2023, kello 14:01

YK:n ilmastokokous Dubaissa alkoi 30.11. ja päättyy 12.12. Kokousta on etukäteen luonnehdittu...

Markkinat Omakynä Jukka Relander

Kansainvälinen raha ja kaupunkienergia

20.11.2023, kello 16:13

Kansainvälinen sijoitusyhtiö abrdn (lisää itse vokaalit) osti 49 % mikkeliläisestä ESE:stä. Tai on...

Itku tulee ilman investointeja

20.09.2023, kello 16:53

Teksti Petri Sallinen | Kuva Scanstockphoto

Itku tulee ilman investointeja

Energia-ala on Suomen suurin investoija. Viime vuonna energiainvestointeihin käytettiin lähes neljä miljardia euroa. Rahalla saatiin uusia voimalaitoksia, lämpökeskuksia ja energiaverkkoja: työtä ja energiatuotteita Suomeen.

Toimiala on käyttänyt jo pitkään keskimäärin pari miljardia euroa joka vuosi investointeihin. Tämä on tapahtunut, vaikka suomalainen lupajärjestelmä on toivottoman byrokraattinen ja hidas. Uuden tuulivoimalaitoksen tai uuden kantaverkkoyhteyden rakentaminen on peräti kahdeksan vuoden savotta.

Koulutusjärjestelmäkään ei kykene vastaamaan energia-alan tarpeisiin. Yrityksissä on jatkuva haku päällä monen eri alan osaajista. Duunia olisi tarjolla ympäri Suomen, ja toimiala on yksi parhaimmista palkanmaksajista heti paperi- ja metsäteollisuuden jälkeen.

Eikä tässä vielä kaikki. Nurkan takana odottavat kymmenien miljardien investointisuunnitelmat vetytalouden hankkeisiin ja merituulivoimaan — kokonaan uudenlaiseen liiketoimintaan, jossa energia-alan ja muun teollisuuden yhteistyö voi toteutua parhaimmassa mahdollisessa sektori-integraation hengessä.

Toimintaympäristöllä on siis merkitystä. Jos byrokraattisen lupamenettelyn oloissa saadaan vuodesta toiseen aikaiseksi näin hillittömät investoinnit, niin mitä saataisiin aikaiseksi liukkaammissa oloissa?

Poliittinen päätöksenteko tarjoilee yrityksille näkymiä. Mitä selkeämpiä näkymät ovat, sitä herkemmin investointeja syntyy. Investoijan on minimoitava riskit. Tavoitteena on kannattava liiketoiminta markkinaehtoisesti. Sumussa haparointi käsikopelolla on hankalaa ja epävarmuudet ovat myrkkyä toimialalle, jonka kvartaali on 25 vuotta.

Suomalaisen sähköntuotannon puhdistuminen on muuttanut perinteisiä teollisuuspoliittisia asetelmia. Puhdas sähkö on houkutin, joka voi tuoda uutta teollisuutta Suomeen — ulkomaisia investoijia, jotka pääomillaan rikastuttavat suomalaista kansantaloutta ja tarjoavat uutta työtä.

Puhdas sähkö on läsnä myös Suomen vientiponnisteluissa. Vetytalous antaa mahdollisuuden kehittää uusia vientituotteita ja on keino puhdistaa suomalaisen teollisuustuotannon. Parasta olisi, jos puhtaaseen energiaan perustuvien tuotteiden jalostusarvo olisi mahdollisimman korkea.

Puhtaalla energialla voi tehdä muutakin kivaa. Puhtaan siirtymän investoinneilla esimerkiksi valtiontalouden alijäämä saadaan kurottua umpeen. Tähän panostaminen maksaa itsensä takaisin. Päättäjien ei tarvitse muuta kuin tunnistaa energiamurroksen avaamat mahdollisuudet.

 

Kirjoittaja

Petri Sallinen

kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja