Blogit

Jäsenkynä Tuotanto Juha Räsänen

Kaukolämpöjärjestelmät rakentamassa yhteisöllisyyttä

01.12.2023, kello 10:16

Energiateollisuus ry julkaisi lokakuussa suomalaisten energia-asenteita koskevan tutkimusraportin....

Omakynä Tuotanto Petteri Haveri

COP28

30.11.2023, kello 14:01

YK:n ilmastokokous Dubaissa alkoi 30.11. ja päättyy 12.12. Kokousta on etukäteen luonnehdittu...

Markkinat Omakynä Jukka Relander

Kansainvälinen raha ja kaupunkienergia

20.11.2023, kello 16:13

Kansainvälinen sijoitusyhtiö abrdn (lisää itse vokaalit) osti 49 % mikkeliläisestä ESE:stä. Tai on...

Kansallinen ilmastotavoite on mahdollistaja, ei rajoite

10.05.2023, kello 10:45

Teksti Jukka Relander

Kansallinen ilmastotavoite on mahdollistaja, ei rajoite

Ymmärsin, miten vihreä siirtymä etenee, kun vierailin talvella keskisuomalaisessa kuljetusliikkeessä viime talvena. Kyseinen yritys kuljettaa maanteitse 80 metriä pitkiä tuulivoimalan lapoja, raskaita ja suuria runkoelementtejä ja kahdensadantonnin painoisia muuntajia, jollainen tarvitaan tuulivoimalan ja sähköverkon väliin.

Kuljetukset vaativat tieverkoston vahvistamista, sähkölinjojen ja liikennevalojen siirtoa ja siltojen kantavuuden varmistamista. Muun muassa. Lisäksi ne ovat vaatineet valtavia kalustoinvestointeja. Se, että viime vuoden tuulivoimalainvestoinnit toteutuivat ennätyksellisessä laajuudessaan, on pieni ihme.

Kuljetusalan investoinnit kalustoon ja työvoimaan ovat osa vihreää siirtymää. Investointeja on tehty myös tieverkkoon, sähköverkkoihin, konepajojen tuotantoon ja vaihtuvan tuotannon mahdollistavaan kysyntäjoustoon. Kemijoki Oy julkaisi äskettäin suunnitelmansa useiden pumppuvoimaloiden rakentamisesta säätökapasiteetin kasvattamiseksi. Tuulivoimayhtiöillä on miljardien ja taas miljardien investoinnit putkessa, tai ainakin suunnitteilla, samalla kun verkkoyhtiöissä mietitään, että mistä saataisiin lisää kuparia.

Kaikki tämä on mahdollista, koska toimijoilla on yhteinen käsitys tilanteesta ja suunnasta. Sen hahmottuminen taas johtuu kasvaneesta ilmastotietoisuudesta, jota vuoden 2018 IPCC-raportti selkeästi vahvisti. Ilmastokysymykset ovat olleet mukana jo useamman hallituksen ohjelmassa. Rinteen hallitusohjelmassa asetettiin lopulta konkreettinen kansallinen tavoite.  Näiden lisäksi toki päästöoikeuksien hinnan kymmenkertaistuminen sitten vuoden 2017 on tarjonnut päästövähennyksille voimakkaan taloudellisen kannustimen.

Yhä puhtaampi energiajärjestelmämme, ja koko maan kattava sähkönsiirron yhtenäinen hinta-alue ovat tehneet Suomesta houkuttelevan investointikohteen, mutta kärkipaikasta on kova kisa Ruotsin kanssa. Hallituksen haasteena on tämän kisan voittaminen.

Mahdollisuudet ovat hyvät. Vihreä siirtymä etenee, sitä pitää vain ruokkia, ja vahvistaa luottamusta siihen, että suunta pitää. Toimijoilla on siitä jo jaettu käsitys. Investointia tekevä yhtiö voi luottaa siihen, että muutkin investoivat. Riski pienenee ja tuotto paranee. Yhteinen tahtotila tarvitsee vain vahvistuksen.

Maalitolppia ei pitäisi siirrellä kesken pelin. Se vaarantaisi toimijoiden jakaman käsityksen siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Muutos vaarantaisi luottamuksen sitä kohtaan, että toisetkin investoivat. Siksi on tärkeää pitää kiinni asetetusta ilmastotavoitteesta myös jatkossa.

Viime vuonna tehdyt ennätykselliset investoinnit laskevat sähkön hintaa tälläkin hetkellä. Ensi talvena ne laskevat sitä edelleen. Olemme useammin sähkön viejä kuin tuoja, joten Keski-Euroopan hinnat eivät kiipeä yhtä ketterästi pohjoiseen kuin aiemmin. Sähkön hintaa saadaan alemmas investoimalla lisää. Se poikii yhä enemmän investointeja, ulkomaista pääomaa, työtä ja toimeentuloa. Kuluttajatkin kiittävät. Ja lisäksi voitetaan Ruotsi.

Kirjoittaja

Jukka Relander

kirjoittaja on Energiauutisten päätoimittaja

#ilmastopolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

..puheet on kuin (onnex) tulevalla x-peeämmällä, samat fraasit & fantasiat, "toimijat" pärjää, ihmiset (duunarit) ei niinkään, pelkkää valheellista agendaan pakottamista, pthyi.