Blogit

Omakynä Tuotanto Jukka Leskelä

Onnistunut ilmastokokous on Suomen etu

12.12.2023, kello 09:56

Parhaillaan käynnissä oleva YK:n ilmastokokous Dubaissa on alkanut yllättävän positiivisissa...

Markkinat Vieraskynä Teppo Säkkinen

Paine fossiilisten alasajoon kasvaa YK:n ilmastokokouksessa

11.12.2023, kello 10:28

YK:n ilmastokokouksessa Dubaissa on käsillä ratkaisevat tunnit. Neuvotteluja on käyty muutaman...

Tuotanto Vieraskynä Teppo Säkkinen

Energia on keskiössä YK:n ilmastokokouksessa Dubaissa

04.12.2023, kello 09:08

YK:n ilmastokokous COP28 Arabiemiraateissa on käynnissä viidettä päivää. Jopa 90 000 osallistujaa...

Suomen vähähiilisyystavoite 2035 mahdollistaa investoinnit, ei rajoita niitä

20.01.2023, kello 09:45

Teksti Jukka Relander | Kuva Scanstockphoto

Suomen vähähiilisyystavoite 2035 mahdollistaa investoinnit, ei rajoita niitä

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreen kyselyn mukaan ilmastoasenteet ovat alkaneet muuttua. Perussuomalaiset, ja heidän perässään kohtuullisen iso osuus joidenkin muidenkin puolueiden kannattajista, ovat alkaneet uskoa, että ilmastotavoitteista joustaminen olisi taloudellisesti jollakin lailla hyvä asia.  

Mutta kun se ei ole. Energiamurroksesta on tulossa rahasampo, tai hyvä tulonlähde ainakin. Maalitolppien siirtäminen kesken pelin olisi järjetöntä.  

Vihreän siirtymän eteneminen on ollut vauhdikasta, vaikka häntä onkin pitkä. Vuonna 2019 tapahtui kaksi asiaa, jotka vauhdittivat vihreää siirtymää ratkaisevasti. Tuulivoimasta tuli taloudellisesti kannattavaa ilman tukia, ja hallitus otti ohjelmaansa hiilineutraaliustavoitteen 2035. Näistä muodostui signaali, joka sai ketsupin pursuamaan pullosta kautta maan.  

Tajusin jotain olennaista käsillä olevasta energiamurroksesta, kun vierailin Silvastin kuljetusliikkeestä Jyväskylässä. He ovat erikoistuneet raskaisiin ja hankaliin kuljetuksiin: ohjelmassa on esimerkiksi 200 tonnia painavien muuntajien ja melkein sata metriä pitkien tuulivoimalan lapojen maantiekuljetuksia. Eivät muuten liiku ihan helposti.  

Energiamurros ei ole vain sitä, että pannaan myllyt pystyyn ja ihmetellään että mistä näitä euroja oikein tulee. Mastot pitää pystyttää, osat täytyy kuljettaa, pitää rakentaa uusia teitä, vahvistaa vanhoja, vetää verkkoyhteyksiä ja rakentaa konehuoneita ja muuntajia. Siirtymän edellyttämiä investointeja on tehty valtavan laajalla rintamalla. Ja homma lähti käyntiin vasta, kun investoijat alkoivat uskoa, että muutkin investoivat. Kuljetuskalustoa on aika rohkeaa ostaa varastoon ennen kuin on asiakkaita. Tätä ei olisi tapahtunut ilman tuulivoiman kohentunutta kannattavuutta, ja hallituksen asettamaa ilmastotavoitetta.  

Viime vuoden aikana tuulivoimaan investoitiin Suomen tuulivoimayhdistyksen tilastojen mukaan 2,9 miljardia. Summa vastaa lähes kolmannesta kaikista teollisuuden investoinneista. Energiamurros puskee kuin sähköveturi, ja puhdas sähkö onkin sen veturi. Johdannaismarkkinoilla sähkön hintaa povataan alemmaksi ja alemmaksi. Kun selviämme nyt käsillä olevasta talvesta sähkön näkymät ovat hyvät. Tänne kannattaa investoida muuhunkin kuin energiatuotantoon. Sähkö on vihreää ja sitä on riittävästi.  

Suomessa kulutettava sähkö on globaalisti poikkeuksellisen vähäpäästöistä. Juuri tämä on auttanut myös käsillä olevassa energiakriisissä: emme ole riippuvaisia fossiilisista tuontipolttoaineista. Energiayhteistyön katkeaminen Venäjän kanssa aiheutti omat haasteensa, mutta ne olivat marginaalisia verrattuna kaasulla ja hiilellä käyvän Saksan tilanteeseen. Viime vuonna suomalainen sähkö oli toiseksi halvinta Euroopassa, jos vertailuun otetaan pääkaupungin sisältävät alueet. Kiitos vihreän siirtymän.  

Lisäksi suomalainen sähköverkko on Euroopan paras. Se mahdollistaa sähkön saamisen tuottajalta sinne, missä sähköä tarvitaan ilman pullonkauloja, toisin kuin oikeastaan missään muualla Euroopassa. Sähkön siirtoon on investoitu viimeisen vuosikymmenen aikana melkein miljardi vuodessa ja jälki näkyy.  

Vihreä sähkö ja sujuvat siirtoyhteydet tekevät Suomesta poikkeuksellisen houkuttelevan investointiympäristön. Ajatus siitä, että ilmastotavoitteen siirtäminen vuoteen 2050 tuottaisi mitään hyvää on äänestäjien harhaanjohtamista. Soisin median puuttuvan tähän vielä nykyistä täsmällisemmin.  

Kirjoittaja

Jukka Relander

kirjoittaja on Energiauutisten päätoimittaja

#ilmastonmuutos #ilmastopolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja