Blogit

Markkinat Omakynä Jukka Relander

Mammutista gaselliksi

16.05.2024, kello 09:00

Viime keväänä alallamme keskusteliin siitä, onko energiakriisi jo päättynyt. Alan yhtiöiden...

Markkinat Omakynä Kaneli Seppänen

Äänestämällä vaikutat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan suuntaan

09.05.2024, kello 06:00

Europarlamenttivaalit ovat pian täällä, ja vaikka Brysselissä toimivat poliitikot ovat jo palanneet...

Markkinat Omakynä Petri Sallinen

Energiajournalismi on harvojen herkku

03.05.2024, kello 09:54

Energia-alan lainsäädännöstä 80 prosenttia valmistellaan Brysselissä, ja lehdistönvapautta...

Energiakriisi vahvisti meitä

15.11.2023, kello 16:53

Teksti Timo Honkanen | Kuva Scanstockphoto

Energiakriisi vahvisti meitä

Huoltovarmuuskeskuksen tuttavani sanoi minulle kauan sitten: ”On se niin mukava nähdä ja todeta, että energiayhtiöt ovat lähteneet tosissaan ja vapaaehtoisesti mukaan Suomen huoltovarmuuden turvaamiseen! Jos ette olisi, niin sitten olisimme määränneet.” Vastasin hänelle, että lukioikäisenä ajatukseni oli lähteä turvaamaan Suomea kouluttautumalla kadettiupseeriksi, mutta mieli muuttui ja osallistuminen Suomen huoltovarmuuden turvaamiseen energiainsinöörinä istuu sinivalkoiseen päähäni ihan yhtä hyvin.

Jos nyt olemmekin koko ala pitäneet huoltovarmuudesta ja valmius- ja varautumisasioista aina huolta, niin suuri hyppy siitäkin ylöspäin tapahtui Venäjän brutaalin hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen. Koko energiayhtiön toiminta tuli kahlattua läpi kerta toisensa jälkeen eri näkökohdista sekä omien että ulkopuolisten kumppanien toimesta. Kyberturvaa, tilaturvaa, varaosia, polttoaineita, suojauksia, hälytyksiä, harjoituksia, suunnitelmien päivittämisiä ja sähköpulaan varautumista – yksin ja yhdessä eri viranomaisten ja muiden huoltovarmuuskriittisten toimijoiden kesken. Tästä on jäänyt pysyvä ja erittäin aktiivinen olotila!

Toivon, että koskaan varautumisen eteen tekemiämme toimia ja suunnitelmia ei jouduta ottamaan käyttöön. Jos näin kuitenkin kävisi, sujuisi se olemattoman lyhyellä vasteajalla. Kaikkeen pitää olla varautunut. Yhteiskunta on niin riippuvainen energiasta, että se ei kestä pitkiä häiriöitä energia-infrassa ilman suurta vahinkoa.

Kuka ei ole vielä lukenut Ilkka Remeksen ”Jäätynyttä helvettiä”, niin suosittelen tutustumaan. Vaikka kirja onkin fiktiivinen, niin siinä on kuvattu kauhuskenaario mitä voisi tapahtua, kun energia-infra on kokonaan poissa pelistä. Ja se voi tapahtua, ei välttämättä sodan, vaan myös teknisten häiriöiden, luonnonilmiöiden, pandemian, kauppasaarron tai muun vastaavan asian takia. Meillä pitää olla kaikkiin tilanteisiin selkeät sävelet, kuinka toimia.

Haluan nostaa korokkeelle myös asiakkaamme ja ne monet energiaa käyttävät yritykset, jotka ovat olleet viimeisen 1,5 vuoden aikana aktiivisia huoltovarmuus- ja varautumisasioiden tiimoilta. Tärkeä osa varautumista on varautua yhdessä ja synkronoida omat suunnitelmat muiden kriittisten toimijoiden ja asiakkaidemme kanssa. Yhdessä pärjäämme paremmin. Myös yhteistyö energia-alan eri toimijoiden kesken on ollut ilahduttavan aktiivista.

Suomi ei ole minun aikanani ollut koskaan näin hyvin varautunut ja vahva kuin nyt. Pidetään tästä kiinni. Kuten presidenttimme sanoi: ”Pitää varautua kaikenlaisiin ilkeyksiin”. Ja niitä ilkeyksiä on jo nähty.

Kirjoittaja

Timo Honkanen

kirjoittaja on Turku Energia Oy:n toimitusjohtaja

#energiaturvallisuus #huoltovarmuus
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja