Blogit

Markkinat Omakynä Antti Kohopää

Ympäristöneuvostossa ilmastopolitiikan tulevaisuus

22.03.2024, kello 13:48

Maanantaina Brysselissä kokoustaa ympäristöneuvosto. Ympäristöneuvostoon kuuluvat EU-maiden...

Omakynä Tuotanto Marja Rankila

Pienistä puroista kasvaa suuri virta

20.03.2024, kello 15:12

Keskusteluissa nousee usein eteen väite, että vesivoimaa ei enää tulevaisuudessa tarvita, kun...

Jäsenkynä Markkinat Kimmo Alatulkkila

Kaupunkien energiayhtiöt vetytalouden ja viennin vetureiksi?

05.03.2024, kello 12:25

Pitkä ja kylmä talvi alkaa tuntua hiljalleen punteissa. Kylmissä olosuhteissa eläminen antaa meille...

Energiamyllerrys

22.03.2023, kello 10:05

Teksti Erkki Karppanen | Kuva Scanstockphoto

Energiamyllerrys

Melkoinen myllerrys on maailmalla ollut viimeisen vuoden aikana ja ei vähiten energiasektorilla. Energiasta on tullut aidosti globaalin vallankäytön väline. Erityisen julmasti aihe on kohdellut meidän Eurooppaamme ja tietenkin Suomikaan ei ole siinä jäänyt osattomaksi.

Jo useamman vuoden ajan energia on noussut poliittisen keskustelun kärkiteemoihin, mutta erityisesti ilmastonäkökohdasta. Ollaan menty kovaa vauhtia kohti vihreää siirtymää. Kohti sähköä, jota saadaan tuulesta ja auringosta — irti fossiilisista. EU on luonut direktiivejä ja monet maat ovat kilvan julistaneet hiilineutraalisuustavoitteitaan ja tietenkin me energiatoimijat siinä samassa rintamassa.

Sähköistyminen onkin päivän sana. Yhteiskunta sähköistyy. Liikenne sähköistyy. Teollisuus sähköistyy. Lämmitys sähköistyy. Aivan kaikki sähköistyy. No mistä sitä sähköä sitten saadaan? Mieleen tulee ydinvoima vankkana perusvoimana. Sitten tietenkin aallonharjalla oleva tuulivoima. Vesivoima vanhana ja vankkana säätövoimana. Ja sitten aurinko? Entäs yhdistetty lämmön ja sähkön tuotanto? Onko sillä tulevaisuutta, jos lämmön tuotannossakin pian siirrytään sähkön tuotannosta sähkön kulutukseen? Meille tulee myös vetytalous, joka on koko vihreän siirtymän kivijalka. No vetykin on tietenkin siellä sähkön kulutuksen puolella, mutta erinomainen energiavarasto toki.

Eli summa summarum meidän piitäsi päästä nopeasti irti polttavasta lämmön ja sähkön tuotannosta ja jotenkin taata sähkön edullisuus ja riittävyys kaikissa tilanteissa. Hidastuisi ilmaston lämpeneminen ja säästyisi nuo metsätkin, mutta paraneeko hiilinielut, jos metsiä ei enää harvenneta ja energiapuuta ei enää tarvita?

Nopea vihreä siirtymä on mahdollisuutemme vai onko se pakko? Kun toimii operatiivisella tasolla suomalaisessa keskisuuressa energiayhtiössä, tuntuu todella suurelta haasteelta selviytyä tulevaisuuden nopeasta muutoksesta. Mistä rahat investointeihin ja miten alaskirjataan vielä pitkään toimintakunnossa olevat isot investoinnit, kuten bioenergiaa polttavat voimalaitokset? Miten saadaan uusien investointien luvitukset onnistumaan järjellisessä aikataulussa valituskierroksineen?

Välillä tuntuu ihan tarpeeksi olevan tuskaa siinä, miten selvitään tulevasta viikosta saati ensi talvesta. Miten saadaan biopolttoaineet liikkumaan voimalaitokselle ja mistä saadaan puuta terminaalien täytteeksi ensi talvea varten vai onko pakko turvautua turpeeseen, jos sitäkään saatavilla on?

Eli monella tasolla meillä on haasteita, mutta suurta liikettä kohti vihreää siirtymää ei estä mikään. Vuosi sitten itäisessä Euroopassa alkanut erityisoperaatio todellakin antaa vauhtia muutokselle ja on saanut meidät ajattelemaan huoltovarmuutta ihan uudella merkityksellä. Meidän on itse kyettävä rakentamaan omavaraisuutta. Naapuriin ei voi eikä saa liiaksi tukeutua.

Kirjoittaja

Erkki Karppanen

kirjoittaja on Etelä-Savon Energia Oy:n toimitusjohtaja

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja