Blogit

Omakynä Tuotanto Petri Sallinen

Mitä yhteistuotannolle pitäisi tehdä?

22.02.2024, kello 10:19

Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on suomalaisen energia-alan menestystarina. Kun sähköä tuottavan...

Jäsenkynä Markkinat Clas Blomberg

Energiajärjestelmän digitalisointi tuo älykkyyttä tuotantoon

12.01.2024, kello 10:07

Vuosi 2024 on alkanut hyytävissä merkeissä ja suomen 2000-luvun pakkasennätys meni rikki viime...

Kuluttajat energiamarkkinoiden keskiöön

05.07.2023, kello 08:02

Teksti Juha Beurling-Pomoell

Kuluttajat energiamarkkinoiden keskiöön

Viimeiset liki pari vuotta on ollut kuluttajille energiamarkkinoilla erityisen ihmeellistä aikaa. Todella pitkään aikaan ei ole yhteiskunnallisesti puhuttu niin laajasti erityisesti sähkömarkkinoiden toimivuudesta tai toimimattomuudesta – keskustelijasta riippuen.

Syyt tähän keskusteluun me kaikki tiedämme hyvin: sähkön hintojen jyrkät vaihtelut, sähkösopimusten muuttuneet ehdot, kysymykset oikeudesta kohtuuhintaiseen sähköön myös poikkeustilanteissa, eräiden energiayhtiöiden hyvät voitot kuluttajille taloudellisesti hankalina aikoina ja niin edelleen.

Kuluttajaliiton uusimman selvityksen mukaan hieman alle puolen (45%) taloustilannetta heikentää edelleen sähkön hinnan nousu vähintään jokseenkin paljon, vaikka erityisesti pörssihinnat ovat olleetkin usein alhaalla näin kesäaikaan. Sähkön hinnat kurittavat selvityksen mukaan erityisesti maalla ja harvaan asutuilla alueilla asuvia.

Tulevaisuuden ja jo nykyisillä energiamarkkinoilla energian hintojen nopeat vaihtelut luovat haasteita monien kuluttajien arkeen, jos ei ole taloudellisia puskureita tasaamaan alati vaihtelevaa sähkölaskun loppusummaa. Toisaalta pitkät määräaikaiset ja kiinteähintaiset sopimukset voivat naulata kuluttajan armottomasti kiinni korkeaankin hintaan vaikka oma taloudellinen tilanne itsestä riippumattomista syistä yhtäkkiä muuttuisi radikaalisti.

Yhteisenä päämääränä kuluttajilla ja energiateollisuudella tulee olla energian säästöön keskittyminen. Säästetty sähkö on sitä kaikkein edullisinta ja ekologisinta. Sähkön säästö auttaa myös teollisuutta erityisesti kylmimpinä ja tuulettomimpina talvikausina sähkön riittävyyden varmistamisessa. 

Vielä muutama vuosi sitten suomalaisten ei tarvinnut juuri sähkön hintaa miettiä vaan sen halpuuteen ja vakauteen oli totuttu. Puhe ”energiaköyhyydestä” oli kaukana meidän rajojen ulkopuolella. Energiateollisuuden keskeinen tehtävä on palauttaa kuluttajille se sama turvan ja luottamuksen tunne, joka vielä jokin aika sitten vallitsi laajasti. Töitä sen eteen on tehtävä paljon, mutta siinä kyllä onnistutaan, kun kuluttaja asetetaan aidosti energiamarkkinoiden keskiöön.


Energiauutiset julkaisee kesän aikana blogisarjan vastuullisuudesta. Energia-alan vastuullisuuslinjauksiin voi tutustua Energiateollisuus ry:n verkkosivuilla.

Kirjoittaja

Juha Beurling-Pomoell

Kirjoittaja on Kuluttajaliiton pääsihteeri. Kuva: Linda Lipponen.

#energia ja asiakas #energiamarkkinat
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia