Minkälaisen maailman jätämme seuraaville sukupolville?
08.04.2025, kello 08:50
Teksti Sanna Kiiski

”Tämä taivas, tämä maa, sillä arvoa on pysyvää. Tämä taivas, tämä maa, sukupolvelta toiselle jää.” Jukka Kuoppamäen sanoin jo vuodelta 1992.
Se, minkälaisen maailman jätämme seuraaville sukupolville, on meidän maamme päättäjistä kiinni. Emme voi omilla toimillamme ratkoa globaaleja ongelmia, mutta voimme kyllä vahingoittaa itseämme ja Suomea luulemalla itsestämme liikoja. Meitä aiemmat sukupolvet, kuten pappani ja hänen pappansa ovat omalla ahkeruudellaan ja osaamisellaan rakentaneet kotimaamme tällaiseksi kuin se nyt on. Maa, joka osaa huolehtia ympäristöstään, vähentää päästöjä ja suojella luontoa. Suomi on puhtaan ja korkeatasoisen teknologian maa, joista ei innovaatioita myöskään puutu.
Teollisuuspoliittisen strategian tavoin, myös me Rauman Perussuomalaiset ajamme kuntapolitiikassa asioita, jotka tukevat ja vahvistavat yritystemme ja vientimme kilpailukykyä, kuitenkin järkevästi niin, että se on myös kuntalaistemme kukkarolle ja arjelle suotuisaa. Kuten myös strategiassa, on meilläkin tavoitteena kasvattaa työllistävien, kasvuhakuisten ja vientiin tähtäävien yritysten kasvua sekä myös se, että työpaikat säilyisivät Suomessa.
Tärkeää olisi pitää mielessä myös maamme huoltovarmuutta lisäävät toimet ja miten saisimme energian hintaa alas. Suomen etu pitäisi olla perustana kaikessa siirtymässä, jossa toteutetaan ilmasto-, talous-, energia- ja teollisuuspolitiikkaa. Huoltovarmuus ja Suomen poikkeusolot olisi turvattava säilyttämällä hiilen, turpeen ja fossiilisten polttonesteiden käyttömahdollisuutta ja varastointivelvoitetta. Sekä pitää Suomi omavaraisena. Yritykset, teollisuus ja kotitaloudet ovat ajautuneet syvään ahdinkoon toimivan energiatuotannon alasajon, ylikireän ilmastopolitiikan, yhteisten sähkömarkkinoiden, ilmasto- ja energiapoliittisten virheiden ja epäoikeudenmukaisen hinnoittelun johdosta.
Meillä täällä Raumalla on logistisestikin merkittävä sijainti. Olemme satamakaupunki ja Rauman satama kuuluu volyymiltaan kolmen suurimman yleissataman joukkoon. Metsäteollisuus on ollut Rauman kivijalka jo yli sata vuotta. UPM Raumalla, Metsä Groupin Rauman sahalla ja sellutehtaalla on kiistaton rooli rannikkokaupungin vetovoimaisuuden ja elinvoiman ylläpitäjänä. Ne tuottavat lämpöä, puhdistavat jätevesiä ja luo kaupunkiin vakautta luotettavana työnantajana. UPM:n tehdasalueella sijaitseva Rauman Biovoima on tärkeä lämmöntuottaja ja kaupungin yhteistyökumppani. Tämä yhteistuotantolaitos on energiatehokas ja toimittaa lämpöä sekä sähköä UPM:n paperitehtaalle että Rauman Energialle. Laitos valmistui vuonna 2006. Yli 90 prosenttia kaupungin tarvitsemasta kaukolämmöstä syntyy paperitehtaan kyljessä. Täällä osataan hyvin hyödyntää raumalaisten energiajätettä, kaupan ja teollisuuden pakkausjätettä sekä lähialueelta kerättyä metsätähdettä. Voimalaitos kuuluukin Suomessa kierrätyspolttoaineiden käyttäjien kärkeen ja on edelläkävijänä erilaisten biopolttoaineiden käyttäjänä Suomessa. Rauman Biovoiman omistavat Pohjolan Voima Oy (72%) ja Rauman Energia (28%).
Tämä erinomainen Rauman kaupungin jätevedenkäsittely aikaansai myös sen, että suomalainen lihanjalostaja HKFoods rakennutti myös broileritehtaansa Raumalle. Raumalla HKFoodsilla teurastetaan siipikarjaa, leikataan sekä pakataan lihaa. Poikkeusoloissa ja häiriötilanteissa elintarvikehuollolla turvataan sekä väestön että tuotannollisten kotieläinten ravinto ja on sen vuoksi tärkeää nostaa myös esille. Se että jätevedet on tehokkaasti käsitelty, näkyy myös meren tilassa. Näin raumalaisena merellä liikkujana ja mökkeilijänä pääsee nauttimaan hyvinvoivasta Selkämerestä, joka kaupungin edustalle avautuu.
Suomen kokonaisvarautumisen kannalta keskiössä ovat kotitalouksien omakohtainen varautuminen ja kansallinen maataloustuotanto. Myös omaa sähköntuotantoa tulisi rakentaa niin, että se riittäisi myös huippukuormalla ja ison tuotantohäiriön sattuessa. Meillä täällä Olkiluodossa sijaitsee myös TVO eli Teollisuuden Voima Oyj. TVO on suomalainen yhtiö, joka tuottaa ydinvoimaa. Tämän omistavat suomalaiset voima- ja teollisuusyhtiöt, joille se tuottaa sähköä omakustannushintaan. Yhtiö on myös osakkaana Posivassa, joka huolehtii käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisesta. Nucleareuropen selvityksen (Pathways to 2050 – the role of nuclear in a low-carbon Europe) mukaan ydinvoiman lisääminen EU:n alueella nopeuttaisi päästöjen vähentämistä ja pudottaisi sähkön hintaa.
Suomen tulisi laatia kansallinen ydinvoimastrategia edistämään pienydinvoimaloita ja muita ydinvoimahankkeita. CHP-tuotantoa voitaisiin käyttää esim. tuulivoiman sijaan. Tuuli- ja aurinkovoiman suuri suhteellinen määrä kantaverkossa pienentää verkon inertiaa, joka aiheuttaa taajuusmuutoksia kantaverkkoon mikä taas aiheuttaa häiriöitä verkossa. Tuuli- ja aurinkovoimateollisuudelle tulisi asettaa velvollisuus kierrättää ja poistaa kaikki käytöstä poistettujen voimaloiden rakenteet ja materiaalit.
Rauman Energian Sähköverkko saavuttaa myös merkittävän rajan tänä vuonna maakaapeloinnissa. Ilmajohtoja ei juurikaan enää täällä Raumalla näe ja peräti 98 prosenttia Rauman Energian Sähköverkon asiakkaista on säävarman sähköverkon piirissä. Maakaapeli maksaa itsensä takaisin elinkaarensa aikana, sillä se on tuplasti pitkäaikaisempi ja säävarmempi kuin ilmajohto.
Loppuun on mainittava vielä näin raumalaisena, että meillä täällä Raumalla sijaitsee myös suomalainen laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions Oy (RMC), joka on erikoistunut mm. monitoimimurtajien ja viranomaisalusten huoltoon ja rakentamiseen. Myös presidentti Stubb vieraili täällä Rauman telakalla 26.3.2025 ja tutustui telakan tuotantotilojen lisäksi Merivoimille rakennettavaan Pohjanmaa-luokan ensimmäiseen alukseen. Poikkeusoloissa suomalaisten ja Suomen puolustaminen on ensiarvoisen tärkeää. Mainittakoon vielä, että samalla vierailullaan Stubb vieraili täällä Satakunnassa myös Harjavallan P2 Solutions Oy:n vihreän vedyn tuotantolaitoksen avajaisissa. Suomen kannalta olisikin tärkeää toimeenpanna ja laatia P2X-teknologian eli vedyn, ammoniakin sekä synteettisten polttoaineiden ja muoviraaka-aineiden sähkön avulla tapahtuvan valmistamisen strategia. Voisimme näin tuottaa omalla sähköenergialla kotimaan liikenteen, teollisuuden, energian varastoinnin ja maatalouden tarvitsemia poltto- ja raaka-aineita. Vedyn ja sähkön sijaan vietäisi vain yli oman tarpeen jääneitä PX2 –tuotteita. PX2 myötä luovuttaisiin polttomoottorikiellosta ja CCS & CCU kehitys sisältyisi politiikkaan.
Logistiikka on huoltovarmuuden perusta ja on kriittinen tekijä niin elintarvike- kuin energiahuollossa. Se on elinehto koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta ihan maanpuolustukseen asti. Tavoitteenamme pitäisi olla Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen aivan kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolehtia myös suomalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämän pitäisi kulkea kaiken muun edelle.

Kirjoittaja
Sanna Kiiski
Kirjoittaja on perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Raumalla
Kommentoi
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *
Kommentit ()
Ei kommentteja