Blogit

Omakynä Joona Turtiainen

Tappoiko energiatehokkuusdirektiivi vihreän siirtymän?

30.03.2023, kello 13:50

EU:n komissio, parlamentti ja jäsenmaat pääsivät neuvottelutulokseen energiatehokkuuden...

Omakynä Tuotanto Jukka Leskelä

Merituulivoiman edistäminen on seuraavan hallituksen tärkein teollisuuspoliittinen linjaus

24.03.2023, kello 08:00

Suomella on mahdollisuudet saada useiden kymmenien miljardien edestä teollisia investointeja...

Omakynä Karoliina Muukkonen

Kaadetaanko Suomen metsät energiaksi?

22.03.2023, kello 10:33

LUKE julkaisi tänään puun energiakäytön 2022 tilaston ennakkotiedot, joiden mukaan kiinteiden...

Päättäväisillä toimilla kohti omavaraisuutta, edullisuutta ja hiilineutraaliutta

16.02.2023, kello 13:13

Teksti Matias Mäkynen | Kuva Scanstockphoto

Päättäväisillä toimilla kohti omavaraisuutta, edullisuutta ja hiilineutraaliutta

Kulunut syksy ja talvi on ollut opettavainen. Sota ja siitä seurannut raaka-aineiden ja energian pula markkinoilla ovat osoittaneet monille Euroopan maille huoltovarmuuden ja energiatalouden heikot kohdat ja toisaalta mahdollisuudet niiden vahvistamiseksi.

Kotitalouksien ja pienyrittäjien ahdinko ja palaute meille poliitikoille on ollut voimakasta. Sähkökriisi ja samalla nopeasti vaihtelevat tilanteet markkinoilla ovat hämmentäneet kuluttajia.  Emme ole nähneet tällaisia hintoja aikoihin ja monelta taloudelta ja yritystoiminnalta on lähtenyt pohja korkeiden hintojen vuoksi.

Hallitus on reagoinut tilanteeseen toimilla, jotka on tarkoitettu määräaikaisiksi ja toivottavasti kertaluonteiseksi avuksi kotitalouksille. Ensi talveen tulee kuitenkin varautua jo nyt. Laadukas lainvalmistelu kovassa aikapaineessa on osoittanut jälleen haasteellisuutensa. Nyt on oikea aika valmistella kestävää sääntelyä kotimaassa sekä lisätä kriisinkestävyyttä EU-tason säätelyssä, jotta meillä on tulevaisuudessa entistä paremmat mahdollisuudet reagoida kriiseihin ja turvata kohtuuhintainen sähkö. 

Samalla kun luomme siltaa yli kriisin, on hyvä huomata, että Suomi on kuitenkin vahvasti matkalla kohti energiaomavaraisuutta ja sitä täytyy vauhdittaa edelleen. Voimme myös onnitella itseämme takavuosina tehdyistä onnistuneista ratkaisuista: energiantuotantopalettimme on pidetty monipuolisena ja sen pohja on vahvasti kotimainen. Näin tulee olla myös jatkossa. Olemme vastanneet kriisiin aivan erilaisesta lähtökohdasta kuin tuontimaakaasusta riippuvainen Keski-Eurooppa. 

Tyytyväisyyteen ei voi kuitenkaan jäädä loikoilemaan, sillä elämämme energiamurroksen aikaa, joka on saanut lisävauhtia Venäjän raakalaismaisesta sodasta. Meidän tulee jatkaa työtä sen eteen, että selviämme myös tulevista kriiseistä ja samalla etenemme kohti fossiilitonta ja kestävämpää tulevaisuutta.

Suomen sähköntuotanto on Olkiluoto 3:n valmistumisen jälkeen hyvin lähellä päästöttömyyttä. Samaan aikaan tuulivoimatuotanto on rikkonut ennätyksiä. Tarvitsemme tulevaisuudessa valtavasti lisää puhdasta sähköä, jotta teollisuus pääsee ilmastotavoitteisiinsa ja jotta uutta tuotantoa esimerkiksi vedyntuotannon ympärille voi rakentua. Samaan aikaan siirtoyhteyksistä ja sääriippumattoman tuotannon kapasiteetista on huolehdittava. Tulevien vuosien iso haaste on tehdä lämmöntuotannosta päästötöntä ja vähemmän polttoon perustuvaa.

Suomi on jo nyt kokoaan suurempi toimija maailmalla puhtaan energian ratkaisuissa. Jotta voimme turvata hyvän kehityksen jatkossa, tulee meidän varmista riittävä rahoitus tutkimukseen ja kehitykseen ja edetä päättäväisesti kohti neljän prosentin tavoitetta suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä on yksi ensi kauden tärkeimmistä asioista viedä eteenpäin. Tätä tukevat syksyllä hyväksytyt lait tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoituksesta sekä yrittäjien TKI-verovähennyksestä. 

Samoin koulutetun ja osaavan työvoiman saatavuus kaikissa ammattiryhmissä on ensiarvoisen tärkeässä asemassa tulevaisuuden energiaratkaisujen suunnittelu-, rakennus- kuin myös huoltotöissä. Tarvitsemmekin tulevaisuudessa vahvempia panostuksia koko koulutusjärjestelmäämme.

On hyvä muistaa, että puhtaan energian ja vihreän siirtymän ratkaisut ovat tulevan kasvun edellytyksiä, eivät sen este. Ne ovat myös korkean jalostusasteen vientituotteita, jotka luovat Suomeen uutta työtä. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ei ole kilpailukyvyn rasite, vaan se kannustaa meitä kohti yhä parempia ratkaisuja, ja tämän myös monet maamme merkittävät yritykset ovat jo kauan sitten huomanneet.  

Tarvitsemme:

  • Kunnianhimoiset ja ennakoitavat hiilineutraalius- ja TKI-tavoitteet sekä 4% T&K-rahoituksen varmistamistaminen
  • Puhtaan sähköntuotannon lisääminen ja siirtoyhteyksien varmistaminen
  • Kohtuuhintaisen sähkön saatavuuden varmistaminen kotitalouksille ja yrityksille

Energiauutiset julkaisee vaalikevään aikana blogisarjan eduskuntapuolueiden energiapoliittisista tavoitteista.

Sarjassa julkaistut muut blogit:

Eeva Kalli — Keskusta 

Atte Harjanne — Vihreät

Sanni Grahn-Laasonen — Kokoomus

Merja Kyllönen — Vasemmistoliitto

Peter Östman — kristillisdemokraatit

Joakim Strand —  RKP

Kirjoittaja

Matias Mäkynen

kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja