Blogit

Markkinat Omakynä Antti Kohopää

Kiitos suomalaisille europarlamentaarikoille

29.02.2024, kello 10:39

EU-matrixin tuottaman datan perusteella suomalaiset parlamentaarikot ovat vaikutusvaltaisempien...

Markkinat Omakynä Jukka Leskelä

Ukraina tarvitsee edelleen tukemme

23.02.2024, kello 10:05

Tasan kaksi vuotta sitten Venäjä hyökkäsi massiivisesti Ukrainaan tavoitteena vaihtaa poliittinen...

Omakynä Tuotanto Petri Sallinen

Mitä yhteistuotannolle pitäisi tehdä?

22.02.2024, kello 10:19

Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on suomalaisen energia-alan menestystarina. Kun sähköä tuottavan...

Sinivalkoinen siirtymä

09.03.2023, kello 12:40

Teksti Petri Huru | Kuva Scanstockphoto

Sinivalkoinen siirtymä

Perussuomalaiset kannattavat tekniikan kehittämistä ja päästöttömän energian, kuten ydinvoiman, lisärakentamista. Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa esitellään teknistaloudellisesti kestäviä toimenpiteitä, joilla sekä minimoidaan päästöjä että lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ehdotuksemme parantavat yritystemme kilpailukykyä, toimintaedellytyksiä ja vientiä, palauttavat teollisuutta ja työpaikkoja Suomeen ja vahvistavat kansalaisten ostovoimaa.

Sinivalkoinen siirtymä yhdessä toimivan lupapolitiikan kanssa tekee Suomesta kiinnostavan investointikohteen ulkomaisille investoinneille esimerkiksi Rotterdamin sijaan.

Energian hinnan laskemiseksi lyhyellä aikavälillä tulee muuttaa sähkön markkinahinnoittelua, laskea kotitalouksien sähkövero EU:n minimitasolle ja keskeyttää päästökauppa. Ennen päästöttömän energian lisärakentamista tulee kaikki kotimainen energiantuotanto pitää käynnissä ja turvata myös turpeen käyttö poistamalla sen energiavero. Lähivuosina kotimaisen polttoaineen saatavuudessa on usean terawattitunnin vaje Venäjän puuntuonnin loputtua. Suomen poikkeusolojen tarpeet ja huoltovarmuus on turvattava säilyttämällä hiilen, fossiilisten polttonesteiden ja turpeen käyttömahdollisuus sekä lisättävä niiden varastointivelvoitteita.

Energiatuotannon pidemmän aikavälin uudistamiseksi tulee päivittää pikaisesti ydinenergialaki sekä laatia kansallinen ydinvoimastrategia edistämään pienydinvoimaloita ja muita ydinvoimalahankkeita. Modulaaristen pienreaktorien kehittämisellä voidaan korvata kivihiilen polttoa ja hyödyntää jo olemassa olevaa energiantuotannon infraa nykyisissä voimaloissa, sekä kotimaista osaamista kehittämällä saada tästä myös CO2 päästöjä vähentävää osaamisvientiä. Omaa vakaata ja ennustettavaa sähköntuotantoa tulee rakentaa niin, että se riittää myös huippukuormalla ja ison tuotantohäiriön sattuessa sekä tarvittaessa myös vientiin.

Vetytalouteen ja P2X-teknologiaan investointi on osa tulevaisuutta, josta voidaan saada tulevaisuudessa vientituloja tai investointeja, mutta se lisää kuitenkin merkittävästi sähkön kulutusta. Jos kasvava sähköntuotanto tehdään pelkästään uusiutuvalla energialla, aiheuttaa se pahimmillaan merkittävästi metsäkatoa ja hiilinielujen laskua. Siksi tarvitaan lisää säävarmaa tuotantoa eli käytännössä ydinvoimaa, jonka tulee kuulua jatkossakin EU:n taksonomian piiriin.

Tulevalla hallituskaudella tulee laittaa kaikki panokset kotimaisen valmistuksen ja vientiteollisuuden toimintaedellytyksien ja kilpailuaseman kohentamiseen verrattuna kilpailijamaihin. Tästä esimerkkinä sähköistämisen tuki, jota osa kilpailijamaistamme jakaa EU:n salliman 75 %:n maksimin, kun hallituksen päätöksellä sitä jaetaan Suomessa vain 25 %, jonka lisäksi siinä on vielä leikkuri.  On tehtävä yhteinen, vaalikausien yli ulottuva energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen ohjelma – sinivalkoisen siirtymän ohjelma. Tavoitteena on kaikkien teollisuusalojemme jalostusasteen ja tuottavuuden kohentaminen. Tutkimus- ja kehitystyön sekä innovaatiotoiminnan panostusta on kasvatettava yritysten ja valtion yhteisellä ohjelmalla vähintään keskeisten kilpailijamaidemme tasolle.

Energiauutiset julkaisee vaalikevään aikana blogisarjan eduskuntapuolueiden energiapoliittisista tavoitteista.

Sarjassa julkaistut muut blogit:

Joakim Strand — RKP

Peter Östman — kristillisdemokraatit

Merja Kyllönen — Vasemmistoliitto

Sanni Grahn-Laasonen — Kokoomus

Atte Harjanne — Vihreät

Matias Mäkynen — SDP

Eeva Kalli — Keskusta

Kirjoittaja

Petri Huru

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja.

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja