Blogit

Omakynä Joona Turtiainen

Tappoiko energiatehokkuusdirektiivi vihreän siirtymän?

30.03.2023, kello 13:50

EU:n komissio, parlamentti ja jäsenmaat pääsivät neuvottelutulokseen energiatehokkuuden...

Omakynä Tuotanto Jukka Leskelä

Merituulivoiman edistäminen on seuraavan hallituksen tärkein teollisuuspoliittinen linjaus

24.03.2023, kello 08:00

Suomella on mahdollisuudet saada useiden kymmenien miljardien edestä teollisia investointeja...

Omakynä Karoliina Muukkonen

Kaadetaanko Suomen metsät energiaksi?

22.03.2023, kello 10:33

LUKE julkaisi tänään puun energiakäytön 2022 tilaston ennakkotiedot, joiden mukaan kiinteiden...

Sinivalkoinen siirtymä

09.03.2023, kello 12:40

Teksti Petri Huru | Kuva Scanstockphoto

Sinivalkoinen siirtymä

Perussuomalaiset kannattavat tekniikan kehittämistä ja päästöttömän energian, kuten ydinvoiman, lisärakentamista. Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa esitellään teknistaloudellisesti kestäviä toimenpiteitä, joilla sekä minimoidaan päästöjä että lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ehdotuksemme parantavat yritystemme kilpailukykyä, toimintaedellytyksiä ja vientiä, palauttavat teollisuutta ja työpaikkoja Suomeen ja vahvistavat kansalaisten ostovoimaa.

Sinivalkoinen siirtymä yhdessä toimivan lupapolitiikan kanssa tekee Suomesta kiinnostavan investointikohteen ulkomaisille investoinneille esimerkiksi Rotterdamin sijaan.

Energian hinnan laskemiseksi lyhyellä aikavälillä tulee muuttaa sähkön markkinahinnoittelua, laskea kotitalouksien sähkövero EU:n minimitasolle ja keskeyttää päästökauppa. Ennen päästöttömän energian lisärakentamista tulee kaikki kotimainen energiantuotanto pitää käynnissä ja turvata myös turpeen käyttö poistamalla sen energiavero. Lähivuosina kotimaisen polttoaineen saatavuudessa on usean terawattitunnin vaje Venäjän puuntuonnin loputtua. Suomen poikkeusolojen tarpeet ja huoltovarmuus on turvattava säilyttämällä hiilen, fossiilisten polttonesteiden ja turpeen käyttömahdollisuus sekä lisättävä niiden varastointivelvoitteita.

Energiatuotannon pidemmän aikavälin uudistamiseksi tulee päivittää pikaisesti ydinenergialaki sekä laatia kansallinen ydinvoimastrategia edistämään pienydinvoimaloita ja muita ydinvoimalahankkeita. Modulaaristen pienreaktorien kehittämisellä voidaan korvata kivihiilen polttoa ja hyödyntää jo olemassa olevaa energiantuotannon infraa nykyisissä voimaloissa, sekä kotimaista osaamista kehittämällä saada tästä myös CO2 päästöjä vähentävää osaamisvientiä. Omaa vakaata ja ennustettavaa sähköntuotantoa tulee rakentaa niin, että se riittää myös huippukuormalla ja ison tuotantohäiriön sattuessa sekä tarvittaessa myös vientiin.

Vetytalouteen ja P2X-teknologiaan investointi on osa tulevaisuutta, josta voidaan saada tulevaisuudessa vientituloja tai investointeja, mutta se lisää kuitenkin merkittävästi sähkön kulutusta. Jos kasvava sähköntuotanto tehdään pelkästään uusiutuvalla energialla, aiheuttaa se pahimmillaan merkittävästi metsäkatoa ja hiilinielujen laskua. Siksi tarvitaan lisää säävarmaa tuotantoa eli käytännössä ydinvoimaa, jonka tulee kuulua jatkossakin EU:n taksonomian piiriin.

Tulevalla hallituskaudella tulee laittaa kaikki panokset kotimaisen valmistuksen ja vientiteollisuuden toimintaedellytyksien ja kilpailuaseman kohentamiseen verrattuna kilpailijamaihin. Tästä esimerkkinä sähköistämisen tuki, jota osa kilpailijamaistamme jakaa EU:n salliman 75 %:n maksimin, kun hallituksen päätöksellä sitä jaetaan Suomessa vain 25 %, jonka lisäksi siinä on vielä leikkuri.  On tehtävä yhteinen, vaalikausien yli ulottuva energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen ohjelma – sinivalkoisen siirtymän ohjelma. Tavoitteena on kaikkien teollisuusalojemme jalostusasteen ja tuottavuuden kohentaminen. Tutkimus- ja kehitystyön sekä innovaatiotoiminnan panostusta on kasvatettava yritysten ja valtion yhteisellä ohjelmalla vähintään keskeisten kilpailijamaidemme tasolle.

Energiauutiset julkaisee vaalikevään aikana blogisarjan eduskuntapuolueiden energiapoliittisista tavoitteista.

Sarjassa julkaistut muut blogit:

Joakim Strand — RKP

Peter Östman — kristillisdemokraatit

Merja Kyllönen — Vasemmistoliitto

Sanni Grahn-Laasonen — Kokoomus

Atte Harjanne — Vihreät

Matias Mäkynen — SDP

Eeva Kalli — Keskusta

Kirjoittaja

Petri Huru

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja.

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja